Alăptarea ar putea salva anual viețile a 1,3 milioane de copii

494
Alăptarea ar putea salva anual viețile a 1,3 milioane de copii - db190973a7de5c5c876cba872133442f.jpg
Dacă femeile ar fi învățate să-și alăpteze bebelușii, viețile a 1,3 milioane de copii ar fi salvate astfel anual, însă multe mame nu primesc asistență în acest sens și renunță la acest lucru, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Mai puțin de 40% dintre mamele din toată lumea își alăptează copiii în primele șase luni de la naștere, așa cum recomandă OMS. Multe dintre ele renunță la acest obicei pentru că nu știu cum să își deprindă copilul să sugă cum trebuie sau pentru că acest lucru le provoacă durere sau disconfort.
"Când vine vorba chiar să facă acest lucru, nu au practic niciun sprijin", a spus Constanza Vallenas, expert OMS. Ea a mai precizat că acest lucru se întâmplă atât în țările sărace, cât și în cele bogate și că mamele au nevoie de mai multă asistență în spitale, în clinici și în cadrul comunității.
OMS recomandă mamelor să își alăpteze bebelușul în prima oră după naștere. Nou-născuții ar trebui să fie hrăniți numai cu lapte matern în primele șase luni de viață, evitându-se apa și alte tipuri de băutură și mâncare. Laptele matern furnizează nou-născuților elemente nutritive vitale și le întărește sistemul imunitar împotriva diareii sau pneumoniei. Laptele din comerț pentru nou-născuți nu oferă aceeași imunitate. În plus, în multe locuri din lume, apa poate fi contaminată.
Dacă alăptarea ar fi practicată de 90% dintre mame în primele șase luni de viață ale copilului, ar fi salvați 13% din cele 10 milioane de copii care mor prematur în fiecare an, a concluzionat Constanza Vallenas, în declarația susținută la sediul OMS de la Geneva, pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptatului (1 - 7 august).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1977 secunde