Cetatea Histria, lecția de istorie de pe litoralul românesc

763
1
Cetatea Histria, lecția de istorie de pe litoralul românesc - histria-1309899767.jpg
Dacă doriți să vă petreceți concediul pe litoralul românesc și v-ați săturat de aglomerația din stațiuni, puteți face o escală la Cetatea Histria.
Pe drumul județean ce merge paralel cu E87, de-a lungul coastei, se găsește Cetatea Histria, prima colonie greacă de pe țărmul de vest al Mării Negre și cel mai vechi oraș de pe teritoriul României. Cetatea a fost fondată de coloniștii greci veniți din Milet la jumătatea secolului al VII-lea î.Chr și a fost părăsită de ultimii săi locuitori în a doua jumătate a secolului al VII-lea d.Chr.
Pasionații de istorie și nu numai pot admira doar o parte din cetate, pentru că o altă parte se află sub apele lacului Sinoe. Primul contact cu cetatea are loc de la intrarea pe poarta principală, poarta carelor. Nu poți să nu rămâi impresionat de zidul de incintă, care, în acea perioadă, pe frontul vestic, era prevăzut cu șapte tunuri de apărare și trei porți. Urmează "Piața Mare", delimitată la nord de locuințele private, iar la răsărit de o bazilică creștină construită după modelul Sf. Dumitru din Salonic.
Spre sudul pieții mari, pot fi admirate o serie de edificii civile printre care menționăm sectorul comercial cu marea bazilică, termele romane sau băile publice.
Grecii aveau și o zonă de maximă importanță în viața lor religioasă. Aceasta se afla în zona nord-estică a cetății, unde au fost descoperite patru temple ale următoarelor divinități: Apolon Tămăduitorul, principala divinitate protectoare a Histriei, Zeus, paznicul cetății, Afrodita și Marele Zeu.

Timpul nu a iertat însă Histria. În secolul șapte, golful de altădată s-a separat de mare, transformându-se într-un lac întins. Cetatea a fost abandonată definitiv după ce a fost incendiată în timpul invaziei avarilor și slavilor. Din 2007, a fost inclusă pe lista patrimoniului European.
Cetatea nu este singurul punct de atracție al Complexului Histria. Muzeul a fost înființat în anul 1982, în subordinea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Con-stanța, într-o clădire nouă. În incinta muzeului, vizitatorii pot vedea o parte din obiectele descoperite
încă din anul 1914, dintre care vase ceramice grecești și romane, podoabe din os, bronz și sticlă, reliefuri sculpturale cu reprezentarea unor divinități venerate la Histria, altare funerare, diferite basoreliefuri și o multitudine de inscripții.

Turiștii sunt așteptați să viziteze Complexul arheologic, zilnic, între orele 9-20. Prețul biletului este de 14 lei pentru persoanele adulte, iar elevii, studenții și pensionarii plătesc doar 7 lei.
Roxana IONESCU


Comentează știrea

gica contra
6 iulie 2011
templul spagii

Ati uitat sa omiteti templul spagii la care se inchina gasca ip3 din MINAC

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Iulie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne protejăm părul vara
Pagina a fost generata in 0.7321 secunde