Cetățeanul de onoare al umorului românesc, Leonte Năstase, captează realitățile orașului printr-o expoziție de fotocolaje

497
Cetățeanul de onoare al umorului românesc, Leonte Năstase, captează realitățile orașului printr-o expoziție de fotocolaje - ec3f02c3f47663f8d884a1c6a8a54fa4.jpg
La Muzeul de Artă Constanța s-a deschis o expoziție de fotocolaje și fotografie experimentală, semnată de Leonte Năstase, cunoscutul caricaturist din Constanța, renumit pentru lucrările sale foarte apreciate atât de critici, cât și de cei pe care îi "prinde" în creionul său.
De data aceasta, artistul vine cu peste 30 de fotocolaje, pentru care a folosit: aparat de fotografiat, imaginație, umor, talent, sensibilitate și aderență la realitate. El a captat multe dintre detaliile semnificative ale orașului de la malul mării: graffiti, cer-șetori, afișe publicitare, portrete de artiști plastici, oameni în parc, în mare, cântăreții din fața Tomis Mall, tomberoane personalizate cu mesaje electorale, oameni sub umbrele, oameni obișnuiți pe stradă, oameni în parc, citind, îmbrățișându-se sau așteptând autobuzul. Toate fotografiile sunt însoțite de mesaje ironice, foarte amuzante și potrivite realităților sociale, politice și economice pe care le gestionăm.
Atenție! Mulți se vor regăsi imortalizați în fotocolajele expuse la Muzeul de Artă. Va fi o surpriză plăcută, mai ales că din îmbinarea de imagine și text rezultă o lucrare foarte reușită, marca Leonte Năstase.
"Expoziția e structurată pe secțiunile: lucrări abstracte, realizate prin tehnică de colaj, realizate conform tuturor regulilor de construcție a imaginii și montaje compoziționale care cuprind câte trei fotografii în fiecare lucrare și care prezintă în diverse ipostaze aspecte sociale, ecologice și culturale cu un anume mesaj, și cu poantă. Îl găsim pe Leonte Năstase într-o altă ipostază, pentru că toată lumea îl știe în postura de caricaturist", a spus dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța.
S-a născut în 1944 la Căciulatești, județul Dolj, și a absolvit Academia de Arte Frumoase din București în 1975. A obținut numeroase premii la saloanele de umor din România, dar și din străinătate, fiind laureat al saloanelor de umor organizate în Italia, Franța, Rusia, Bulgaria, Turcia sau Macedonia. A jurizat în cadrul competițiilor naționale de umor din Constanța, București, Deva, Fetești, Ploiești, Tg. Jiu, Vaslui și Brăila. În 2002, la Saint-Just le Martel (Franța), obține Grand Prix de Public, la Festivalul Desenului de Presă. Peste hotare, a putut bucura publicul prin expozițiile personale din Belgia, Bulgaria, Italia, având lucrări în colecții particulare și în muzee din Constanța, Elveția, Bulgaria, Polonia, Turcia și Danemarca. Lucrările sale de caricatură au fost publicate în presa românească și internațională, din 1947 graficianul realizând caricatură tematică pentru saloane, caricatură politică pentru cotidiene și caricatură de divertisment pentru reviste și almanahuri. Talentul său este recunoscut la nivel înalt, în 2003 fiind declarat "Cetățean de onoare al umorului românesc", de către revista "Moftul românesc", iar în 2004 primește, din partea președintelui României, medalia "Meritul Cultural Clasa I".
Leonte Năstase se poate mândri cu peste 40 de ani de grafică umoristică, fapt marcat, în 2006, de revista "Tomis", care i-a publicat maestrului un album de caricatură.
Artistul nu este la prima expoziție de fotocolaje, el expunând, anii trecuți, la Constanța și la București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0215 secunde