Cinci olimpici, nedreptățiți de Ministerul Educației

3059
Cinci olimpici, nedreptățiți de Ministerul Educației - fotofondcincielevi-1574628786.jpg

Articole de la același autor

Cinci elevi, din care unul de la Liceul "Ovidius" din Constanța solicită conducerii Ministerului Educației să le fie recunoscute meritele după participarea la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Ungaria, unde au fost nevoiți să-și plătească singuri deplasarea la competiția unde au fost invitați ca echipă oaspete și unde au obținut două medalii de argint și trei de bronz.


Cinci elevi români care au obținut medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică nu au fost invitați la Gala Olimpicilor, organizată de Ministerul Educației. Tinerii, din care unul elev la Liceul "Ovidius" din Constanța, au participat la competiția internațională ca echipă oaspete a României, pe lângă echipa principală. Deși au reprezentat cu succes țara noastră și au adus la Constanța două medalii de argint și trei de bronz, conducerea Ministerului Educației nu îi consideră olimpici și nu vrea să le recunoască meritele, în cadrul galei ce va fi organizată pentru aceștia. Mai mult decât atât, tinerii au fost nevoiți să-și plătească singuri deplasarea la concurs, în Ungaria, costurile ridicându-se la aproape 1.500 de euro de persoană, bani plătiți de fiecare familie în parte.


Într-o scrisoare transmisă de unul dintre cei cinci olimpici de la Constanța către ministrul Educației, Monica Anisie, acesta cere ca măcar să le fie recunoscute meritele și să fie invitați să participe la Gala Olimpicilor, alături de colegii lor. Semnatarul scrisorii, Daniel Nicolae, este elev în clasa a XII-a la Liceul "Ovidius" și aspiră să studieze la Cambridge. "La toate olimpiadele internaționale, organizatorii stabilesc dimensiunea echipajului unei țări (trei elevi, patru, cinci de obicei, uneori chiar și opt), iar fiecare țară invitată participă cu acest număr de elevi sau mai puțini, dacă, din păcate, nu pot găsi participanți. La IOAA (n.r. Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, echipa unei țări are cinci elevi. Organizatorii acestei olimpiade eu decis, de câțiva ani, să privilegieze anumite țări, cam nouă – zece la număr, care s-au remarcat prin rezultate de top în anii precedenți, precum Rusia, SUA, Iran, dar și România. Astfel, aceste țări primesc dreptul de a participa cu încă o echipă, numită guest (n.r. oaspete), deci zece elevi. În urma selecției din mai (n.r. luna mai 2019), m-am calificat la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică de anul acesta, în echipa guest, alături de Theo Iosif, Mihai Vasile, Daria Hărăbor și Flavia Pascal. Ministerul, considerând atunci că noi nu reprezentăm România la olimpiadă, ne-a informat că nu ne va asigura costurile, astfel că fiecare a trebuit să plătească taxa de participare individuală de 1.100 de euro, la care s-a adăugat și zborul. Acest lucru ne-a dezamăgit profund și, pe mine m-a făcut să fiu de acord cu ideea că elevii performanți au rezultate în ciuda sistemului și nu datorită acestuia. În fine, toți cei cinci selectați am participat la olimpiadă și am obținut două medalii de argint și trei de bronz", explică Daniel Nicolae.


"Ministerul face diferențe între olimpici!"


Acesta precizează, în scrisoarea sa către ministerul Educației, că nu cere decontarea cheltuielilor, ci doar ca să fie invitați la Gala Olimpicilor, unde consideră el că le este locul după participarea și rezultatele onorante de la olimpiada din Ungaria. "Lucrul care mă deranjează este că ministerul în continuare face această diferență dintre noi și participanții din prima echipă, deoarece noi nu suntem chemați la gala anuală de premiere a olimpicilor internaționali. Mi se pare o nedreptate uriașă, deoarece și noi suntem olimpici internaționali cu rezultate bune și mai ales deoarece acel premiu ne-a ajuta pe noi mai mult decât pe cei din echipa 1. Răspunsul primit la întrebarea «noi de ce nu suntem chemați» era, de obicei, că ministerul nu are atâtea fonduri pentru a premia toți acești olimpici «în plus». Dacă așa stau lucrurile vă reamintesc că la fizică există Olimpiada Internațională (cinci elevi), cea Asiatică (opt elevi) și cea Europeană (cinci elevi), elevii fiind premiați de pe urma fiecăreia. 


La chimie există, la fel, două olimpiade internaționale, la matematică este internaționala dar și balcanica, iar la informatica la fel. Si la toate aceste patru discipline se adaugă olimpiada de la Yakuția. Iată câte olimpiade secundare există pe lângă olimpiadele «mari», internaționale. Pentru toate premiile la acestea există fonduri, dar pentru echipa a doua la IOAA, care și-a plătit singură o căruță de bani nu? Vă rog, așadar, să analizați această problemă și, dacă vă stă în putință, să îi aduceți rezolvarea pe care noi, cinci olimpici internaționali, o așteptăm. Ar fi păcat să nu participăm la acest eveniment public și să nu primim ceea ce merităm. Vă încurajez să fiți acel ministru care nu discriminează și care va ajunge, astfel, să fie iubit de elevii olimpici!", încheie scrisoare elevul constănțean.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8978 secunde