Elevii, la judecată cu Ministerul Educației. "Rezultatele școlarilor țin și de profesorii de la clasă!"

224
Elevii, la judecată cu Ministerul Educației.
În premieră, elevii de clasa VIII-a care nu au reușit să ia minimum media 5 la Evaluarea Națională de anul viitor vor fi obligați să meargă în învățământul profesional. Măsura, impusă de Ministerul Educației Naționale, ar trebui să aibă ecouri pozitive în primul rând pe piața muncii și să umple atelierele de meseriași. De asemenea, deși nu este un motiv declarat, se dorește o creștere a procentului de promovabilitate de la Bacalaureat, eliminându-i practic pe elevii cei mai slab pregătiți.


Reprezentanții elevilor consideră, totuși, că noile reguli au fost stabilite de conducerea Ministerului Educației fără organizarea unei dezbateri publice, deci ilegal, și că ele le iau elevilor cu aptitudini șansele la un viitor mai bun. Asociația Elevilor din Constanța a anunțat că va chema Ministerul Educației Naționale în judecată pentru anularea în parte a Ordinului ministrului educației naționale nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 - 2021, pentru obligarea elevilor ce au obținut media de admitere sub nota 5 să urmeze învățământul profesional. 
"În perspectiva adaptării sistemului educațional românesc la standardele secolului XXI și la cele europene, traseul educațional pe care fiecare elev îl urmează ar trebui să fie ales de către acesta, luând în considerare interesele și aptitudinile pe care le are. Acest fapt derivă și din principiul enunțat de Legea educației naționale, al centrării sistemului educațional pe beneficiarul său primar, elevul. Cu titlu de exemplu, dacă un elev nu are capacitățile necesare pentru a accede în învățământul teoretic, dar are aptitudini în ceea ce privește artele sau sportul, el ar trebui să aibă posibilitatea de a opta pentru învățământul vocațional", susțin reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța. 


"Nu putem avea aceleași pretenții de la elevi!"
În plus, aceștia consideră faptul că un elev care nu a putut obține media minimă pentru a ajunge la liceu nu garantează că posedă competențele necesare pentru învățământul profesional, ci poate avea cauze diverse, ce țin atât de pregătirea cadrelor didactice, cât și de condițiile socio-economice ale familiilor lor. 


"Este de la sine înțeles că nu putem avea aceleași pretenții de la un elev care trăiește într-o familie cu condiție materială moderată, comparativ cu unul dintr-o familie cu condiție materială deficitară. La fel, există discrepanțe între mediul urban și rural, mai ales în ceea ce privește nivelul de pregătire al cadrelor didactice, cei mai mulți profesori cu gradul I aflându-se în liceele «de top» din mediul urban, în timp ce profesorii debutanți ajung, de regulă, în școlile din mediul rural. Dacă un elev are potențialul să ajungă un bun doctor, acesta poate fi irosit dacă statul nu a fost în stare să îi asigure condițiile necesare pentru a îl exploata. Ca urmare, dacă un elev obține media 5 la admitere, asta nu denotă din start că el nu este potrivit pentru învățământul teoretic", este de părere Andrei - Mihai Tănase, președintele AEC.


Acesta mai spune că sunt nenumărate cazuri în care elevi care au obținut sub media de admitere 5 au reușit să ajungă în învățământul teoretic și să promoveze examenul de Bacalaureat cu o medie mare, lucru ce dovedește că evoluția academică a elevilor ține într-o mare măsură și de condițiile în care aceștia și-au desfășurat activitatea. 


"În ceea ce privește aspectele de formă, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat în data de 16 august Ministerului Educației Naționale organizarea unei dezbateri publice pentru acest ordin, în conformitate cu art. 7, alin. (9) din Legea privind transparența decizională în administrația publică nr. 52/2003. Nici până în ziua de astăzi, Ministerul Educației Naționale nu a convocat o astfel de întâlnire, fapt ce constituie încălcarea legii", mai adaugă președintele Asociației Elevilor din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4976 secunde