Cine îi evaluează pe viitorii directori de școală?

599
4

Articole recomandate

Posturile de conducere din învățământ vor fi ocupate în continuare prin concurs și în anul școlar 2015-2016. Pentru ocuparea posturilor de directori de școli sau alte posturi de conducere și îndrumare din învățământ, Ministerul Educației organizează un nou concurs la sfârșitul lunii octombrie.


Secretarul de stat pe probleme de învățământ preuniversitar, Vasile Șalaru, arată ca ar trebui introdus un nou amendament la Legea Educației nr. 1/2011, care să modifice prevederile ce vizează componența comisiei de concurs.


"Nu sunt de acord cu prevederea din lege, prin care doi consilieri locali notează candidații la posturile de director de școală. Nu că un om, oricât de bun specialist ar fi într-un domeniu, e capabil să noteze un profesor de gradul I care susține un concurs de manager pentru o unitate de învățământ. Cu atât mai mult cu cât există comune unde printre consilierii locali sunt și oameni cu studii medii", arată Șalaru.


În plus, Șalaru arată că legea aflată în vigoare în acest moment împiedică unele unități de învățământ să organizeze concursuri.


"În Legea educației 1/2011 apare în comisia de concurs un profesor de aceeași specialitate cu cel care candidează pentru postul de director de școală, dar care trebuie să aibă cel puțin gradul II. În multe comune nu avem astfel de profesori în școli. În aceste condiții este nevoie să fie scoasă sintagma legată de gradul didactic", subliniază secretarul de stat pe probleme de învățământ preuniversitar.


Statutul personalului didactic urmează să fie reglementat de o lege specială, ale cărei prevederi se află încă în dezbatere la Ministerul Educației.


Comentează știrea

fost director
22 august 2015
alta e problema d-le SALARU

RESPECTATI LEGEA, D-LE SALARU, nicidecum cine e in comisie, ca voi oricum gasiti ceva sa va "avantajeze", sunteti creativi, am vazut la concursurile de generali cand ne-ati "orbit" cu pantofii rosii din piciare. nu ne mai mira ce mai vreti d-voastra personal ca am vazut ca ce va puneti in gand reusiti. (2) La unitățile de învățământ cu filiera tehnologică se recomandă ca unul dintre directori să fie de specialitate (inginer, economist, medic etc.), iar la filiera vocațională și la unitățile de învățământ special, se recomandă ca unul din directori să aibă specialitatea corespunzătoare profilului unității de învățământ. Art. 1 Prezenta Metodologie este elaborată în baza prevederilor art. 36, art. 60, art. 97, art. 234, art. 246, art. 257, art. 258 și art. 259 din Legea educației naționale nr. 1/2011.

dascal
22 august 2015
aceasta lege trebuie respectata

Respectati prevederile acestei legi

Răspuns la: alta e problema d-le SALARU
Adăugat de : fost director, 22 august 2015
RESPECTATI LEGEA, D-LE SALARU, nicidecum cine e in comisie, ca voi oricum gasiti ceva sa va "avantajeze", sunteti creativi, am vazut la concursurile...
studii medii in comisie
22 august 2015
au mai mult discernamant decat cei cu std supr

ne-am cam saturat de voi intelectualii cu std super care va cam cumparati locurile tocmai ptr ca va merge mintea la mizerii. ia mai stati deoparte din comisii ca sa mai avem si oameni curati, ca uite ce faceti voi intelectualii in comisii, doar mizerii sa ramaneti intepeniti pe functii. las' dom' SALARU VASILE, E BINE CE SPUNE Legea acum, n-o mai deranja tu pe acesta LEGE in functie de cum iti convine tie. nu prea poti tu controla si aici nivelul interventiei tale si nu-ti oes niste bani (spaga) nemieritata, nu-i asa? ce motan pofticios, uite ca si aici era putina smantana ptr tine si rumegi acum cam cum sa procedezi. da' bine ma BRAVO! ASTIA CU STUDII MEDII SUNT CAM PROSTI ASA DUPA PAREREA TA!

cadru didactic
23 august 2015
opinie

Cred ca cel mai important lucru este ca aprecierea sa fie obiectiva, ceea ce este cel mai greu de realizat. Directorii sunt manageri, pe langa faptul ca trebuie sa fie excelente cadre didactice, ca sa stie ce calitate sa ceara, trebuie sa aiba habar de economie( sunt ordonatori de credite), politici sociale, comunicare, relationare. Toate aceste lucruri trebuie evaluate.Ori, se stie ca acel concurs este pentru cei cu pile o formalitate, ca nimeni nu verifica daca planul managerial cu care se prezinta la concurs este bine intocmit, daca respectiva persoana are o reputatie profesionala sau socila buna, daca reprezinta o autoritate informala inainte de a fi una formala, daca poate fi un model. Multe cadre sunt pe merit unde sunt, dar cele mai multe sunt pe baza pilelor, a criteriilor politice, iar acest lucru a fost dus la rang de exacerbare cu PSD la putere.Doresc din suflet ca examenul sa fie obiectiv, comisia sa fie formata de specialisti din fiecare domeniu ( didactic, economic, juridic, social, psihologic, ca multi sunt dusi, reprezentant al comunitatii locale). Daca examenul va fi organizat de ISJ Constanta, iar subiectele si membrii comisiilor vor fi tot stabiliti ISJ Constanta, va dau de acum lista cu viitorii directori, sa nu mai traiacsa nimeni cu emotie pana in octombrie, ca oricum ies " EI".

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7027 secunde