Colegiul "Mircea", promotor a numeroase parteneriate internaționale

395
Colegiul

Articole recomandate

În perioada 18-23 octombrie, un grup de 13 elevi mirciști însoțiți de trei profesori s-a deplasat la Bali-kesir, în Turcia, cu un proiect de parteneriat între școli – "Fatma Emin Kutvar" Anadolu Lisesi și Colegiul Național "Mircea cel Bătrân".
Parteneriatul s-a născut din dorința de a cunoaște tradițiile și cultura celor două țări, dar și de a folosi limba engleză în comunicarea dintre elevi, precum și utilizarea eficientă a competențelor digitale ale elevilor. Ca și în proiectele Comenius, cazarea elevilor s-a făcut în familii, care au fost mai mult decât bucu-oase să primească elevi constănțeni, dovadă fiind nu numai entuziasmul copiilor la care au stat, dar și vizitele prietenilor și rudelor fiecărei familii în perioada în care acestea au găzduit elevii români. Mai mult decât atât, numărul elevilor turci interesați de astfel de proiecte a crescut foarte mult pe perioada vizitei mirciștilor acolo.
Programul a cuprins patru zile de lucru, timp în care elevii ambelor licee au prezentat țara, orașul și școa-la cărora aparțin, au participat la jocuri sportive, au gătit produse tradiționale turcești și au participat la ritualuri de nuntă tradiționale turcești. În ultima zi au constituit echipe mixte și au participat la un concurs de cunoștințe generale, după care au pictat două vaze ale prieteniei între școlile și elevii noștri - una rămânând la Balikesir, cealaltă fiind adusă la Constanța. Programul a cuprins și o petrecere cu muzică tradițională turcească și româ-nească la care elevii au învățat reci-proc dansurile celor două țări. De asemenea, una din zile a fost dedicată cunoașterii locurilor cu impor-tanță istorică din Turcia, cum ar fi vechiul oraș Efes.
În luna martie a anului viitor, o delegație de profesori și părinți din Balikesir va vizita Constanța în vederea unor discuții și comparații între sistemul educațional din Turcia și cel din România, precum și de modalitatea și gradul de implicare al părinților în viața școlii. Elevii însoțiți de profesorii lor vor mai veni la Constanța în luna mai 2010.
Din același capitol, al parteneriatelor internaționale face parte și semnarea protocolului cu Vanier College din Montreal, Canada, care va permite un schimb reci-proc de profesori și elevi în scopul promovării competențelor de comu-nicare în limbile engleză și franceză, dar și a competențelor digitale.
Aceeași instituție prestigioasă a primit și vizita de lucru a reprezentantului Ambasadei Franței la București, David Maguet, care împreună cu elevii și profesorii Colegiului "Mircea" care sunt în-scriși în susținerea primului bacalaureat în limba franceză au desfășurat activități practice, dezbateri și un valoros schimb de experiență.
Pentru un schimb cultural de care să profite atât profesorii, cât și elevii a poposit și președintele ESU (English Speaking Union) din India, Dilip Borawake, care a conferențiat pe tema problematicii perfecționării limbii engleze, precum și a colaborării dintre CNMB și instituțiile de promovare a competențelor lingvistice în limba en-gleză din România și India.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9695 secunde