Comoara "de suflet" a Constanței. Descoperirea de sub gara veche la care a râvnit o lume întreagă

5541
4

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța deține una dintre cele mai valoroase piese din lumea întreagă - Șarpele Glycon. Unică datorită faptului că a fost descoperită într-o stare foarte bună, piesa a făcut cu ochiul, de-a lungul timpului, asiaticilor, care au insistat să o împrumute pentru a fi expusă în China, dar și altor muzee de renume din Europa.

Și conducerea Muzeului Național de Istorie al României a dorit "să pună mâna" pe această piesă, pe vremea când director al instituției era Adrian Rădulescu, dar fără succes. Echipa de la Constanța nu s-a lăsat înduplecată ca piesa de patrimoniu să părăsească muzeul, mai ales că Șarpele Glycon reprezintă bran-dul instituției. Niște fragmente asemănătoare au fost descoperite în Turcia, dar nu sunt nici pe departe aproape de moștenirea noastră.

Șarpele Glycon este o sculptură dintr-un sigur bloc de marmură, cu latura de 70 centimetri și nu a părăsit niciodată Muzeul, de la 1 aprilie 1962, când a fost adusă de cercetători. Greutatea foarte mare ar face transportul ei în alte spații o misiune aproape imposibilă, mai ales că riscul deteriorării ar fi foarte mare. Astfel, echipa de cercetători de la muzeu a refuzat din start ca piesa să devină obiectul unor expoziții internaționale tocmai din acest considerent.

Veche de 1.800 de ani

Amintim că piesa veche de 1.800 de ani a fost descoperită sub fosta Gară din Constanța (pe actuala locație a Prefecturii), alături de alte 23 de sculpturi. Șarpele încolăcit, cu cap de ovină, urechi și plete de om, cu coada asemeni unui leu, a fascinat de-a lungul vremii. În momentul descoperirii șarpelui, cercetătorii MINAC au mai găsit o serie de statui: aedicule, cariatide ale unor divinități de origine greco-romană și asiatică. Astfel, a fost descoperit bustul zeiței Isis, grupul statuar Fortuna cu Pontos, aedicula cu reprezentarea zeiței Nemesis, Dionysos, Asclepios, Hermes, Diana, Selene, Hecate, Grațiile, Cybela, Mithras și Cavalerul Trac.

Capul statuar al zeiței Fortuna și bustul zeiței Isis au fost printre primele descoperite. Printre toate aceste sculpturi s-a aflat și celebrul Șarpe Glycon. Arheologul Constantin Chera este de părere că toate sculpturile au fost îngropate de un adept al vechilor credințe, tocmai pentru a le feri de distrugerea noii religii creștine, care urmărea scăparea de astfel de simboluri păgâne.

Chinezii râvnesc la piesa noastră

Cultul Șarpelui Glykon aparține mitologiei romane, din secolul II. A avut numeroși adepți, iar șarpele a pătruns în mentalitatea oamenilor ca protector al familiei, al fertilității, al bunăstării. Specialiștii au vorbit la momentul descoperirii inclusiv despre "aerul marțian" al statuii.

De cealaltă parte, religia creștină a criticat simbolistica șarpelui, atribuindu-i un rol negativ. Chera a declarat că astfel de simboluri erau așezate la loc de cinste în trecut, în atrium (n.r. curte interioară a caselor romane).

Chinezii, sosiți la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, au arătat un interes deosebit față de piesă pentru că are reverberații culturale în tradiția lor, subliniază arheologul Chera. Dragonul este o creatură mitologică, descrisă ca fiind un șarpe mare și puternic, cu abilități magice și spirituale. Simbol al vieții în China, animal protector în Indonezia, păzitor al săbiilor în Japonia, malefic și viclean în Europa, șarpele nostru a devenit o piesă râvnită de asiatici.

În China au fost trimise câteva piese vechi, este vorba de statuile lui Venus și Apollo, cadranul solar purtat în coarne de un taur, tezaurul de sculpturi Hecate și Isis și câteva bijuterii. Se obișnuiește ca astfel de schimburi între muzee să aibă loc pentru promovarea istoriei unui popor în lumea întreagă. Piesele sunt asigurate și se întorc în țară, la momentul stabilit de comun acord de ambele țări. Acest lucru nu a fost valabil și în cazul Șarpelui Glycon, care rămâne piesa de suflet a muzeografilor constănțeni. 

Comentează știrea

Flory
15 aprilie 2015
Caut colaboratori!

Caut colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati Cerinte: - calculator - conexiune internet - cunostinte minime PC - rabdare - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin email. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pt informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate! In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati! Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore

Marina
15 aprilie 2015
Un proiect genial !

Singura calitate de care ai nevoie pentru a reuși: putere mentală. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Tavi
15 aprilie 2015
Ceva nou

Mai este putin pina intram in etapa a-2-a."Cea mai buna cale pentru a-ti indeplini visele este sa te trezesti"zice PAUL VALERY.Timp de lucru in functie de propriile posibilitati. Nu este necesara experienta.Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.(Contactati-ma doar pe e-mail). Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice,cereti detalii "PROIECT" la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate!

Roxana
27 aprilie 2015
Oferta de lucru

Vă puteți depăși frica de eșec, mergând cu încredere în direcția visurilor voastre și acționând ca și cum ar fi imposibil să eșuați. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4237 secunde