Turismul cultural, încă o bătălie pierdută în fața Bulgariei

727
1
Turismul cultural, încă o bătălie pierdută în fața Bulgariei - muzeuistorie3-1330618549.jpg

Articole de la același autor

Deși statisticile arată că suntem plasați în fața Bulgariei din punct de vedere economic, iată că vecinii noștri reușesc, totuși, să fie din nou cu un pas în fața noastră, din punct de vedere al turismului. Este vorba, în special, de modul în care este promovat turismul cultural în cele două țări.

La ultima vizită în Bulgaria, în cadrul unui seminar internațional, Constantin Chera, cercetător arheolog la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a prezentat vecinilor sud-dunăreni un proiect despre turismul cultural al Constanței.

Importanța proiectului este deosebită, arheologul vorbind despre punctele culturale de atracție ale Constanței, capacitatea numărului de turiști care pot fi cazați în orașul nostru, dar și despre turismul religios sau recreativ.

"Avem monumente arhitecturale de mare importanță, avem situri arheologice în întreaga Dobroge care dezvăluie o istorie impresionantă, avem centre de recreere SPA, mănăstiri, biserici și arii naturale prote-jate, cum ar fi Fântânița Murfatlar sau Dunele de la Agigea. Din păcate, infrastructura și serviciile românești necesită serioase îmbunătățiri. Nu avem programe de vizită și nici programe de implementare a unor metode de atragere a turiștilor, așa cum au bulgarii", declară Constantin Chera.

Cine este vinovat?

Potrivit arheologului, instituția care ar trebui să se ocupe de aspectele turistice este Ministerul Turismului, și în mod normal ar trebui să implementeze programe care să stabilească norme internaționale acceptate de Europa, ajutând astfel la îmbunătățirea serviciilor turistice.

În România, pentru a primi fonduri europene ce urmează a fi folosite în scopuri culturale, trebuie să treci printr-o adevărată aventură. Pe lângă faptul că avem nevoie de zeci de acte care să ateste importanța unui proiect cultural, nu sunt nici suficiente fonduri alocate, dar nici măcar nu sunt alocate!

Care ar fi soluțiile?

"În primul rând, cultura trebuie promovată cât mai mult, se pot crea programe de vizită a siturilor etc. Important este ca oamenii să cunoască locurile culturale, iar statul să ne ajute, prin diferite activități de promovare sau recreare, să ne pliem pe gusturile turiștilor", spune Chera.

Bulgaria deține un sistem administrativ foarte bine pus la punct, astfel că fondurile europene pentru refacerea obiectivelor culturale, atragerea turiștilor etc. sunt primite mult mai ușor.

"În România, nici sistemul privat și nici cel de stat nu investesc interes pentru îmbunătățirea, refacerea și menținerea turismului cultural românesc", concluzionează Constantin Chera.

Comentează știrea

Novaia Kultura
2 martie 2012
Urmeaza faza a patra,coma alcoolica

În Constanta,nici Cuget Liber nu investeste interes pentru îmbunătățirea,refacerea și menținerea turismului cultural românesc.In timp ce pe primele pagini ale editiilor tiparite si electronine cititorii urmaresc cu interes scandalul "culturnicilor" de la Universitatea "Ovidius",un articol de mare interes pentru turismul cultural,il gasesti cu greu in "subsolul" ziarului.In timp ce la ora asta nu vezi niciun comentariu referitor la turismul cultural si istoric,articolul de fond are deja 1100 de vizitatori iar cativa "culturnici" locali si-au ridicat deja poalele in cap si ne-au aratat "pasarica".Se spune ca inainte de a intra in coma alcoolica,toti betivanii vorbesc intre ei dar niciunul nu asculta.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cine a bântuit Peștera Casian?
Joi, 17 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Invitație la Muzeul de Istorie
Pagina a fost generata in 0.3608 secunde