Concert-conferință la Muzeul de Artă, dedicat lui Carl Czerny, considerat primul profesor de pian

725
Concert-conferință la Muzeul de Artă, dedicat lui Carl Czerny, considerat primul profesor de pian - muzeujpeg-1626187341.jpg
Mâine, 14 iulie, începând cu ora 16,30, Muzeul de Artă din Constanța va găzdui un concert-conferință, prilej cu care va fi lansat local volumul dedicat personalității creatoare a emblematicului muzician, pedagog și compozitor vienez al secolului al XIX lea, Carl Czerny.

Pe 15 iulie se împlinesc 164 de ani de la decesul compozitorului, pianistului și profesorului austriac rămas în istoria muzicii cu studiile sale pentru pian, fiind considerat primul profesor de pian.

Discipol al lui Antonio Salieri, Muzio Clementi și Ludwig van Beethoven, C. Czerny contribuie decisiv la formarea tânărului pianist - virtuoz și compozitor de geniu Franz Liszt, precum și a multor celebrități și pedagogi remarcabili ai Pianofortelui din spațiul european.

Despre volumul apărut în 2018 la Editura Muzicală, „Carl Czerny (autor) - Scrisori către o tânăra domnișoară despre Arta Interpretării Pianistice'', în traducerea comparată, după două texte în limbi străine diferite - prime ediții - Viena 1830 și Londra 1839 - alături de prefață și note explicative extinse, va vorbi chiar lect. dr. univ. Andreea Bratu, specializarea muzică a Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

Cu participarea muzicală a studentei Maria Iliev - anul I, specializarea Muzică a Facultății de Arte și a elevilor Irisa Filip (cls. prof. Inga Dasanu) și Ștefan M. Năstase (cls. prof. Alina Deleanu) – Colegiul Național de Arte „Regina Maria'' Constanța.

Conferențiază/ ilustrează muzical: lect. dr. univ. Andreea Bratu.

În program, ilustrații muzicale din creațiile compozitorilor: L. v. Beethoven; Carl Czerny, Fr. Liszt.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4162 secunde