Constanța de altădată. Ce pățeau infractorii acum 100 de ani

1522
16

Articole de la același autor

De-a lungul incursiunii "Cuget Liber" alături de prof. Traian Petcu în istoria Constanței, luată la pas, unul dintre punctele interesante l-a constituit fostul sediu al Penitenciarului Constanța, care s-a aflat vizavi de actualul Liceu Internațional de Informatică.

Precum o ironie a sorții, pe locul respectiv acum se află un mic loc de joacă și un frumos parc plin de verdeață.

Penitenciarul Constanța a luat ființă în noiembrie 1878, imediat după ce s-au instalat autoritățile române în Dobrogea. La început a funcționat într-un fost conac din str. Traian, imobil ce îndeplinea aceeași atribuție pe timpul stăpânirii turcești. Arestul preventiv, cum i se spunea, era sub directa îndrumare a Prefecturii județului.

După 1890, când asupra orașului se fac planuri de sistematizare și se delimitează moșia comunei, se construiește un local nou în afara orașului, pe șoseaua Tulcei, între oraș și comuna Anadalchioi. Comună care, după cum ne relata Traian Petcu, începea chiar de la intersecția b-dului Tomis cu str. Ion Rațiu.

La început, distanța care separa orașul de arest era de circa 3 km, dar din cauza construirii de cartiere întregi, după 1916, imobilul a rămas în mijlocul orașului.

În perioada dintre cele două războaie mondiale, când teroarea exercitată de guvernul burghezo-moșieresc asupra clasei muncitoare luase proporții, s-a simțit nevoia construirii, în același perimetru, a unui al doilea local pentru întemnițarea deținuților politici și a militarilor.

Din arhiva penitenciarului, care se păstrează începând cu anul 1916 și pe care ne-a pus-o la dispoziție, cu amabilitate, Virgil Coman, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale, am cunoscut starea infracțională și ponderea infracțiunilor prevăzute de codul civil sau penal de la acea vreme. O deosebită importanță prezintă încarcerările și condamnările deținuților politici comuniști învinuiți pentru "tulburarea liniștei publice", pentru declarare de grevă și constituire în asociații, calificate periculoase pentru ordinea în stat. Printre cei arestați în Penitenciarul de la Constanța în toamna anului 1936, în urma luptelor greviste, s-au aflat Nicolae Cioroiu, Filimon Sîrbu, Andrei Ionescu ș.a.

În registrul de carceră din anul 1920 la motivul arestării am găsit consemnate "ultraj și lovire", "furt", "contrabandă de ruble", "complice la contrabandă", "tâlhărie", "rebeliune", "lovitură cauzatoare de moarte". Numita Maria Ion Druga, servitoare, a fost condamnată la 15 zile de carceră pentru furt, iar Ion N. Bărzan, acuzat de provocare de grevă a fost condamnat la 3 luni, dar i s-a suspendat executarea pedepsei timp de un an.

Iată cum se încheiau procesele verbale în acea vreme: "10 august 1916. Procedând la schimbarea gărzii arestului preventiv Constan-ța, am inspectat camerele, dușumelele, ferestrele, ușile și toate încuietorile conform art. 9 și 19 din Regulamentul închisorilor, am inspectat fiecare deținut în parte pentru a nu lăsa ceva vătămător asupra lor, pentru siguranța camerelor. În total am numărat 84 de deținuți, dintre care opt femei, care s-au dat în primire șefului de post".

Personalul penitenciarului era alcătuit dintr-un director, un grefier cu funcție și de contabil, doi gardieni și, în funcție de necesități, regulamentul de funcționare prevedea în statul de organizare și o gardiană. În 1920 exista același personal, excepție făcând doar numărul gardienilor, care s-a mărit.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Scylla
12 iulie 2014
un articol degradant

Autorul acestui articol fie a a avut vreo ruda care a facut inchisoare intre cele doua razboaie fie o ruda carea fost membru de seama al regimului comunist si inca regreta ca nu mai sunt la putere tov. Valcu, Dej sau ceasca si fratii sai. "Eroii" mentionati nu erau decat lichele si agenti sovietici. Mai este si varianta ca autorul (autoarea) a copiat din arhiva "Dobrogea Noua" fara nicio jena. Nu isi merita oricum locul in redactia ziarului.

admirator
12 iulie 2014
atentie!

"În perioada dintre cele două războaie mondiale, când teroarea exercitată de guvernul burghezo-moșieresc asupra clasei muncitoare luase proporții, "?!!!!! Comunisti sadea! De asta il pupat in coor pe Mazare? Si ascundeti stirile importante? Sa va fie rusine! Ziar "democrat", lasati astfeld e formulari. Chiar daca profu ala e dus cu pluta, voi trebuia sa cenzurati expresiile prostesti si fanatice!

admirator
12 iulie 2014
asa si?

ce pateau infractorii? nu ati tratat problema ridicata in titlu. asa ziaristica... se facea la Stefan Gheorghiu!

Tile
12 iulie 2014

"În perioada dintre cele două războaie mondiale, când teroarea exercitată de guvernul burghezo-moșieresc asupra clasei muncitoare luase proporții ?!!!!! " OARE VISEZ ? Atzi baut gaz ? E STE I N C R E D I B I L !!!!!!!!!!!!!!!!

Tile
12 iulie 2014
Ce pateau infractorii acum 100 ani !

"În perioada dintre cele două războaie mondiale, când teroarea exercitată de guvernul burghezo-moșieresc asupra clasei muncitoare luase proporții ?!!!!! " OARE VISEZ ? Atzi baut gaz ? E STE I N C R E D I B I L !!!!!!!!!!!!!!!!

ath
12 iulie 2014
Portia zilnica de cianura

Nu stiu daca intr-o redactie exista un post de Big Brother platit sau un psiholog insarcinat cu manipularea opiniei publice.Spre deosebire de Telegraf,unde doza de cianura propagandistica o primesti la halba,Cuget Liber este putin mai subtil.Aici informatia propagandistica este administrata in doze zilnice mici dar eficiente pentru o anumita categorie de cititori.Cinste homeopatului din redactie ! Astfel,putem sa ne gandim la un fel de homeopatie propagandistica.Cu mentiunea ca aceasta metoda de manipulare a opiniei publice poate avea un efect contrar scopului urmarit de ziar,am sa dau cateva exemple de "homeopatie" propagandistica intalnita in ziarul Cuget Liber. Ieri,spuneam ca ziarul scrie "presa cu materialul clientului". Ziarul sprijina actiunea primarilor de a croi noi legi mulate pe burta clientilor abonati la banul public. Azi am intalnit trei exemple: EXEMPLUL 1-La articolul "Contre între primarul din Techirghiol și..." observam ca in spatele domnului primar Adrian Sarbu(vezi poza),se afla un iatagan.In articol se vorbeste despre taierea capului "sfintei" Adriana Slinca.Uite-l pe "arhanghelul" pesedist Adrian Sarbu ! Sa fie o intamplare ? EXEMPLUL 2-In articolul "Constanța de altădată...." ,intalnim formularea "...teroarea exercitată de guvernul burghezo-moșieresc asupra clasei muncitoare..." Formularea asta te duce cu gandul la chiaburi,legionari,nazisti basisti,banditi,dusmani ai poporului.Sa fie o intamplare ? EXEMPLUL 3-La articolul "De ce sunt bărbații atrași de fesele unei femei",autorul nu semneaza,dar ne lasa sa intelegem ca este femeie ,"noi,fetele,ne uităm uneori după un fund frumos". Zilele trecute,CNCD l-a acuzat pe Radu Mazare de discriminare si incitare la hartuire sexuala.In clipul de promovare a turismului in statiunea Mamaia apare o poza cu doua fundulete expuse la soare si un curios care priveste prin binoclu.O gluma de neam prost ! Intamplator sau nu,in articolul amintit mai sus apar doua "fundulete"(vezi poza) aproape identice cu cele din clipul lui Mazare cu mentiunea "hai să luăm privirile bărbaților spre fundul nostru drept complimente!" Sa fie o intamplare ? Ieri,in fata primariei cateva zeci/sute de constanteni,l-au huiduit pe Mazare.Asta nu este o stire cu fundulete si mosieri.

admirator
13 iulie 2014
sunt dator o explicatie

simpla condamnare a expresiei utilizate (absolut prosteste) de articolul dvs., nu este corecta. Asa procedeaza cei incriminati. Trebuie data explicatia necesara pentru nestiutori. De ce e gresita formularea respectiva. (Nu o reiau, caci a fost reluata de mai de toti.) Articolul arata (corect) ca -initial-, la 1878, Constanta avea o inchisoare pe Str. Traian. Intr-un conak turcesc. Apoi, se construieste stabilimentul in discutie. In anii 1890, parca. In sfarsit, in perioada interbelica, se ridica un al doilea stabiliment, in acelasi perimetru, datorita... "terorii burghezo-mosieresti"?!!!!!!!!!!! Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel. Orasul se mareste rapid si oficialitatile trebuie sa ia masurile necesare. Dupa 1878, Constanta (populata de turco-tatari, armeni, evrei, greci) cunoaste o puternica infuzie de romani. Noi veniti, care vor ocupa functiile adm. Ale orasului, capitalei de judet, portului, vamii etc. Paralel, in Dobrogea vin colonisti romani, care cumpara teren arabil. Sau sunt improprietariti. Incepe constructia podului de la Cernavoda. Portul se mareste. Nu doar ca preia exportul romanesc de cereale, cherestea si petrol, dar organizeaza si curse regulate pentru pasageri ce leaga Constanta de Levant. In acest sens, CFR va corobora mersul trenurilor ce vin in Bucuresti (din tara dar si din Europa Centrala) cu trenurile ce pleaca spre Constanta, asigurind legaturi cu liniile de vapoare de pasageri. O actiune interesanta si bine venita, nesurprinsa de nici un redactor constantean. Sau istoric. Romania devenea un terminal bine exploatat si perfect inscris in mentalitatile europene, asigurind tranzitul in conditii perefecte pentru cei ce voiau sa calatoresca.(Turisti, afaceri, probleme de familie.) In fata acestei cresteri exponentiale a numarului locuitorilor, este firesc sa creasca si numarul de infractiuni si nevoia de spatiu pentru detentie. Din acest motiv este ridicata inchisoarea amintita. Dupa 1910, Constanta capata un nou impuls in dezvoltare: anexarea Cadrilaterului, dezvoltarea comertului maritim, industria petroliera, masurile de protectie a industriei si comertului autohton, realizarea Romaniei Mari, duc la un nou impuls in dezvoltarea orasului. Se arata ca dupa 1916 (in ciuda razboiului), teritoriul dintre vechiul oras si Anadolchioi e construit. Normal ca la o crestere atit de rapida a orasului(tot cu noi veniti.) , puscaria trebuie sa se extinda. (Dupa anii 50, orasul incepe sa se industrializeze si creste. Din nou cu noi veniti. Se pune intrebarea daca in Constanta exista o nobilime locala, cand toti locuitorii sunt veniti sau urmasi ai venitilor in cele 3 momente foarte clare din istoria orasului. Poate ca cei care sunt vechi locuitori ai urbei, sunt de alte nationalitati... Asa ca lasati fumurile astea, de parveniti, ca sunteti nascuti in buricul targului si aveti vechime in ciocoism. Constanta e un oras de nou veniti! Periodic improstatati. Asta l-a facut sa creasca si sa se dezvolte. Cand nu exista asa ceva, orasul decade!) Dar asa e cu ciocoismul rosu... trebuie sa se laude cu ceva, altfel i se apleaca... Deci puscariile au crescut ca urmare a cresterii orasului. Poate ca era mai important sa se faca o analiza pe tipurile de infractiuni. Pe raportul de infractiuni la mia de locuitori cu judetul si cu restul tarii. Pe tipurile de pedepse. Pe infractiunile comise in fucntie de sex. Etc. dar cand se vine cu enormitati din astea.... Poate ca e bine ca cititorii ziarului sa stie ca PCR a fsot scos in afara legii in 1924, si ca in Romania Mare existau -la 19440 mai putin de 1000 de comunisti. In mare majoritate etnici straini. Si poate ca e bine sa se mai stie ca taranii reprezentau in 1944 aprox. 80% din populatie. Deci muncitorimea... si al ei partid... (ma rog, erau 2 partide muncitoresti: social-democratii lui Tital-Petrescu si comunistii fantomatici.)

admirator
13 iulie 2014
@ath

felicitari! un comentariu de nota 10. Se pare ca Mazare si mafiotii lui au pus saua pe "Cuget liber". Fie au cumparat actiuni -eventual pe numele unui om de paie-, fie controleaza (santaj, mituire) oameni din redactie sau consiliul de adm. Este inadmisibil ca o stire atit de importanta precum un miting de protest a cel putin 1000 oameni, sustinuti moral de mult mai multi oameni, dar care nu au putut veni personal din varii cauze, sa nu fie prezentat de singurul ziar de opozitie din oras. Asta e -deja- un delict de presa. Populimea trebuie sa fie informata corect si la timp de evenimentele din urbea ei. Asa zice Constitutia. Noi aflam ce s-a intimplat in oras din presa centrala? Asta arata cat de corupta si profunda e masinaria de vot si mass-media neocomunista din tara. Pe urma se arunca vina pe constanteni ca-l voteaza pe nemernic! Nu noi l-am votat si-l sustinem. E sustinut de Bucuresti si altii ce ordona la Bucuresti!

sac longchamp noir planete
31 iulie 2014
sac longchamp noir planete

vente longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/ventelongchamp.asp]vente longchamp[/url]valises longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/valiseslongchamp.asp]valises longchamp[/url]valise longchamp soldes[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/valiselongchampsoldes.asp]valise longchamp soldes[/url]usine longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/usinelongchamp.asp]usine longchamp[/url]taille sac longchamp pliage[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/taillesaclongchamppliage.asp]taille sac longchamp pliage[/url]surf longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/surflongchamp.asp]surf longchamp[/url]station de ski saint fran?ois longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/stationdeskisaintfran?oislongchamp.asp]station de ski saint fran?ois longchamp[/url]st francois longchamp plan des pistes[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/stfrancoislongchampplandespistes.asp]st francois longchamp plan des pistes[/url]soldes sacs longchamp 2013[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/soldessacslongchamp2013.asp]soldes sacs longchamp 2013[/url]soldes longchamp pliage[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/soldeslongchamppliage.asp]soldes longchamp pliage[/url]solde longchamp 2014[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/soldelongchamp2014.asp]solde longchamp 2014[/url]soiree hippodrome longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/soireehippodromelongchamp.asp]soiree hippodrome longchamp[/url]so exclusive longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/soexclusivelongchamp.asp]so exclusive longchamp[/url]ski saint francois longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/skisaintfrancoislongchamp.asp]ski saint francois longchamp[/url]serviette longchamp pliage[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/serviettelongchamppliage.asp]serviette longchamp pliage[/url]serviette longchamp femme[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/serviettelongchampfemme.asp]serviette longchamp femme[/url]saint francois longchamp plan des pistes[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saintfrancoislongchampplandespistes.asp]saint francois longchamp plan des pistes[/url]sacs longchamp en soldes[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacslongchampensoldes.asp]sacs longchamp en soldes[/url]sacoche longchamp pour homme[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacochelongchamppourhomme.asp]sacoche longchamp pour homme[/url]sacoche longchamp bandouli?re[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacochelongchampbandouli?re.asp]sacoche longchamp bandouli?re[/url]sacoche homme longchamp pas cher[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacochehommelongchamppascher.asp]sacoche homme longchamp pas cher[/url]sacoche homme cuir longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacochehommecuirlongchamp.asp]sacoche homme cuir longchamp[/url]sacoche cuir homme longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacochecuirhommelongchamp.asp]sacoche cuir homme longchamp[/url]sac voyage longchamp pas cher[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacvoyagelongchamppascher.asp]sac voyage longchamp pas cher[/url]sac roseau croco longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacroseaucrocolongchamp.asp]sac roseau croco longchamp[/url]sac pour homme longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacpourhommelongchamp.asp]sac pour homme longchamp[/url]sac pochette longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacpochettelongchamp.asp]sac pochette longchamp[/url]sac pliant longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacpliantlongchamp.asp]sac pliant longchamp[/url]sac ordinateur femme longchamp[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/sacordinateurfemmelongchamp.asp]sac ordinateur femme longchamp[/url]sac longchamp week end[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchampweekend.asp]sac longchamp week end[/url]sac longchamp vert[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchampvert.asp]sac longchamp vert[/url]sac longchamp transparent[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchamptransparent.asp]sac longchamp transparent[/url]sac longchamp tout noir[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchamptoutnoir.asp]sac longchamp tout noir[/url]sac longchamp tissu[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchamptissu.asp]sac longchamp tissu[/url]sac longchamp solde cuir[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchampsoldecuir.asp]sac longchamp solde cuir[/url]sac longchamp site officiel[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchampsiteofficiel.asp]sac longchamp site officiel[/url]sac longchamp shopping[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchampshopping.asp]sac longchamp shopping[/url]sac longchamp rose fushia[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchamprosefushia.asp]sac longchamp rose fushia[/url]sac longchamp prix en magasin[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchampprixenmagasin.asp]sac longchamp prix en magasin[/url]sac longchamp pliage m[url=http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchamppliagem.asp]sac longchamp pliage m[/url] sac longchamp noir planete http://www.polyecim.fr/fonctions/saclongchampnoirplanete.asp

longchamp paris
4 august 2014
longchamp paris

bracelets longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/braceletslongchamp.php]bracelets longchamp[/url]bracelet longchamp cuir prix[url=http://www.cf-solon.fr/include/braceletlongchampcuirprix.php]bracelet longchamp cuir prix[/url]bracelet longchamp cuir[url=http://www.cf-solon.fr/include/braceletlongchampcuir.php]bracelet longchamp cuir[/url]boutique longchamp strasbourg[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampstrasbourg.php]boutique longchamp strasbourg[/url]boutique longchamp rennes[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchamprennes.php]boutique longchamp rennes[/url]boutique longchamp paris adresse[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampparisadresse.php]boutique longchamp paris adresse[/url]boutique longchamp paris 8[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampparis8.php]boutique longchamp paris 8[/url]boutique longchamp nice[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampnice.php]boutique longchamp nice[/url]boutique longchamp nantes[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampnantes.php]boutique longchamp nantes[/url]boutique longchamp gen?ve[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampgen?ve.php]boutique longchamp gen?ve[/url]boutique longchamp cannes[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampcannes.php]boutique longchamp cannes[/url]boutique longchamp avignon[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampavignon.php]boutique longchamp avignon[/url]boutique longchamp annecy[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiquelongchampannecy.php]boutique longchamp annecy[/url]boutique en ligne longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/boutiqueenlignelongchamp.php]boutique en ligne longchamp[/url]bijoux longchamp en ligne[url=http://www.cf-solon.fr/include/bijouxlongchampenligne.php]bijoux longchamp en ligne[/url]besace toile longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/besacetoilelongchamp.php]besace toile longchamp[/url]besace longchamp cuir[url=http://www.cf-solon.fr/include/besacelongchampcuir.php]besace longchamp cuir[/url]besace cuir longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/besacecuirlongchamp.php]besace cuir longchamp[/url]besace cavalier longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/besacecavalierlongchamp.php]besace cavalier longchamp[/url]beige longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/beigelongchamp.php]beige longchamp[/url]bandouliere longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/bandoulierelongchamp.php]bandouliere longchamp[/url]banane longchamp homme[url=http://www.cf-solon.fr/include/bananelongchamphomme.php]banane longchamp homme[/url]banane longchamp femme[url=http://www.cf-solon.fr/include/bananelongchampfemme.php]banane longchamp femme[/url]ballerines longchamp toile[url=http://www.cf-solon.fr/include/ballerineslongchamptoile.php]ballerines longchamp toile[/url]ballerines longchamp pliage[url=http://www.cf-solon.fr/include/ballerineslongchamppliage.php]ballerines longchamp pliage[/url]ballerines longchamp femme[url=http://www.cf-solon.fr/include/ballerineslongchampfemme.php]ballerines longchamp femme[/url]ballerine longchamp pliage[url=http://www.cf-solon.fr/include/ballerinelongchamppliage.php]ballerine longchamp pliage[/url]bagage longchamp pas cher[url=http://www.cf-solon.fr/include/bagagelongchamppascher.php]bagage longchamp pas cher[/url]bagage ? main longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/bagage?mainlongchamp.php]bagage ? main longchamp[/url]bag longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/baglongchamp.php]bag longchamp[/url]arc de triomphe longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/arcdetriomphelongchamp.php]arc de triomphe longchamp[/url]ancienne collection longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/anciennecollectionlongchamp.php]ancienne collection longchamp[/url]adresse boutique longchamp paris[url=http://www.cf-solon.fr/include/adresseboutiquelongchampparis.php]adresse boutique longchamp paris[/url]acheter un sac longchamp pas cher[url=http://www.cf-solon.fr/include/acheterunsaclongchamppascher.php]acheter un sac longchamp pas cher[/url]acheter sac longchamp pliage[url=http://www.cf-solon.fr/include/achetersaclongchamppliage.php]acheter sac longchamp pliage[/url]acheter sac longchamp en ligne[url=http://www.cf-solon.fr/include/achetersaclongchampenligne.php]acheter sac longchamp en ligne[/url]acheter longchamp en ligne[url=http://www.cf-solon.fr/include/acheterlongchampenligne.php]acheter longchamp en ligne[/url]achat sac longchamp pas cher[url=http://www.cf-solon.fr/include/achatsaclongchamppascher.php]achat sac longchamp pas cher[/url]achat longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/achatlongchamp.php]achat longchamp[/url]acces hippodrome longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/acceshippodromelongchamp.php]acces hippodrome longchamp[/url]1948 longchamp[url=http://www.cf-solon.fr/include/1948longchamp.php]1948 longchamp[/url]original longchamp le pliage[url=http://www.cf-solon.fr/include/originallongchamplepliage.php]original longchamp le pliage[/url]longchamp on sale le pliage[url=http://www.cf-solon.fr/include/longchamponsalelepliage.php]longchamp on sale le pliage[/url]longchamp le pliage shop[url=http://www.cf-solon.fr/include/longchamplepliageshop.php]longchamp le pliage shop[/url]longchamp le pliage cuir price in france[url=http://www.cf-solon.fr/include/longchamplepliagecuirpriceinfrance.php]longchamp le pliage cuir price in france[/url]longchamp le pliage 2012[url=http://www.cf-solon.fr/include/longchamplepliage2012.php]longchamp le pliage 2012[/url] longchamp paris

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1103 secunde