Constănțenii fug de cărți ca dracu de tămâie. Doar sexul se mai vinde…

1349
4

Articole de la același autor

Zicala "Cine are carte are parte" a devenit un banc prost pentru generația Iphone, vânzările la capitolul cărți clasând Constanța printre ultimele la nivel național.

O incursiune în lumea librarilor constănțeni ne-a dezvăluit un adevăr confirmat și de recentele sondaje efectuate la Târgul Gaudeamus de la București: românii nu mai vor să răsfoiască file de cărți. Eventual dacă sunt despre sex sau motivaționale.

Prezent la târgul de la București, Cristian Zeciu, patronul librăriei "Pră-vălia cu cărți" din Constanța, declara pentru "Cuget Liber" că toate editurile se plâng că afacerea cu cărți e în cădere liberă. Pe de o parte, criza de hârtie provocată de importul ei din alte țări, pe de altă parte lipsa de resurse pentru a edita alte titluri, creează un cerc vicios și o criză generală. "Aici, la târg, fiecare arată cu degetul la alții sau unii spre alții, cum ar fi spre aceia care nu dețin drepturi de autor. Cei de la Curtea Veche au epuizat tirajul cărții «Pas cu pas» scrisă de președintele ales, în timp ce noi am stat cu ea în librărie… Până săptămâna trecută nimeni nu era interesat de ea. Urmează o reeditare, la care președintele Klaus Iohannis a spus că va mai adăuga un capitol legat de campania electorală. De apreciat răbdarea cu care a stat să ofere autografe celor peste 2.500 de oameni, chiar dacă agenții SPP insistau că se închide târgul", a mai spus Cristian Zeciu.

"Prăvălia cu cărți" face parte din categoria celor patru sau cinci librării independente din România care încear-că să supraviețuiască în concurență cu marile rețele naționale gen Diverta sau Cărturești.

"Puțini mai citesc de plăcere!"

La orele prânzului, în librărie la secțiunea beletristică nu prea era înghesuială, în schimb la carte școlară era coadă. "În afară de cărțile de specialitate pe care sunt obligați să le citească pentru că așa se cere, prea puțini constănțeni mai cumpără o carte pentru a-și satisface o plăcere", ne declara librarul Adrian Costia.

"Constanța ar fi cam pe ultimele locuri la vânzarea de carte, poate și pentru că suntem oraș port", a încercat o explicație interlocutorul.

Printre titlurile cumpărate de ado-lescenți se numără acelea care au fost ecranizate, gen "Dacă aș rămâne", "Divergent" ori "Hoțul de cărți".

La "Librăria Ta", de pe b-dul Tomis, administratorul Mariana Periverzof se arăta îngrijorată de apariția manualelor digitale. "Cartea școlară și cartea de copii erau printre cele mai bine vândute. Dar acum, internetul le oferă șansa de a da un click și a citi rezumatul unei cărți, iar cu un copy-paste și-au făcut și temele. Mă gândesc cu groază la viitoarele generații, a căror cultură generală va fi nulă", spunea adminis-tratorul librăriei.

Undeva pe str. Ștefan cel Mare, înfruntând frigul lângă o gheretă, Georgeta Fulea își așteaptă clienții să cumpere o carte. "Dacă tinerii de liceu nici nu știu să ceară un titlu sau un autor, bătrânii mai vin în jurul datelor de 10 sau de 20 ale lunii să cumpere câte o carte. E drept că și prețul lor a crescut prea mult și au devenit inaccesibile", a mai adăugat fosta asistentă medicală, acum pensionară.

Dacă e să ne raportăm la cost, mai trebuie spus că vânzarea de carte a fost mult subminată de comerțul pe internet, site-uri precum elefant.ro reușind să ofere cărți chiar și la jumătate de preț, ceea ce a condus la o mutare a cumpărăturilor în această zonă virtuală. 

Comentează știrea

cristi
21 noiembrie 2014
s-a dorit sa ajungem aici

pai nu a facut mazare din constanta un oras bordel? ............defapt nici romania nu mai e interesaa de carti de citit..........s-a dorit sa ajungem aici

admirator
21 noiembrie 2014
situatia e agravata

aici, daca ne gandim cate universitati sunt. De stat si cateva private... (si cate facultati in fiecare...) Si cate licee si scoli postliceale. Cum la cinema, teatru, muzee nu se inghesuie prea multi, imaginea pregatirii tinerii generatii de "specialisti" este mai neagra decat fundul ceaunului. Nu mai vorbim de cei cu sub 10 clase. Nici pe stadioane si in salile de antrenamente nu se inghesuie tinerii constanteni. Ramine intrebarea: cumj isi petrec timpul liber? In conditiile in care pe Internet (inclusiv Wikipedia) apar o multime de greseli, e clar ca tinerii si viitorii adulti sunt simpla masa de manevra... Mai prosti ca noaptea. Pentru ca nu vor sa citeasca! La scoli si facultati ar trebui intrudos (re-introdus, daca s-a renuntat) sistemul de lecturi suplimentare obligatorii. Minim 1 carte pe saptamana. Si extins la nivelul intregului sistem de invatamint. De la clasa a-II-a pina la Bac si toata facultatea! Indiferent de profilul acesteia...

profesorul de serviciu!
21 noiembrie 2014
...ai carte, n-ai parte!

...traditia si folclorul popular se mai adapteaza in functie de epoca istorica. ,,Ai carte, ai parte,, era valabil in veacurile trecute! Cu 7-8 clase erai angajat undeva la stat si traiai bine. Apoi cu liceul ,,boiereai,,! In comunism au inceput sa decada lucrurile. Intelectualii sunt marginalizati si jalonati de tarani si muncitori. Daca aveai ,,origine sanatoasa,, mai era ceva. Daca nu, invatai mult, te chinuiai mult! ...In ,,democratia originala,, de dupa ,,revolutie,, goana dupa diplome a secatuit scoala si cartea de tot ce avea mai valoros. Si-au ,,tras,, romanii diplome dupa puterea....,,muschilor,,! ...si mai apoi au intrat in politica!...altii au abandonat scoala. S-a dovedit ca cu cat inveti mai mult, cu atat esti mai stingher in societate. Tinerii dotati au fost aspirati de strainatate. Cei mai norocosi, putini la numar, au gasit aici cate ceva. Cei mai multi au fost impinsi de sistem la periferia societatii. In zona ,,gri,,! Munca putina, distractie multa, sa treaca cat mai ....frumos tineretea! Cititul a devenit, aproape, o indeletnicire josnica. Stam inghesuiti in fata televizoarelor, calculatoarelor si ,,ne indopam,, cu ceea ce....ni se baga pe gat! ...si ni se servesc toate gunoaiele! Asa am ajuns sa nu mai deschidem o librarie, sa nu mai mergem la biblioteca, sa nu mai cumparam o carte....

zoro
21 noiembrie 2014
si totusi

Sunt carti si carti, unele cu continut, altele de umplutura. Asa e si cu televizorul si cu ziarele si cu netul. Important este sa fim selectivi, sa alegem calitatea, indiferent de sursa. Daca citim acelasi lucru, unul din carte si altul de pe net, inteleg ca cel care a citit din carte este mai cult, mai scolit decat cel care citeste pe net ? Inainte singura sursa de informatii era cartea, de aici si toate zicalele si trimiterile catre ea. Acum, in aceste vremuri, exista alternative. Asa ca mi se pare mai grav sa nu vrei sa te informezi decat ca te-ai informat din alta sursa decat cartea !

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Februarie 2013
Stire din Cultură-Educație : "Micul Prinț", povestea copiilor mari
Vineri, 15 Noiembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte la "Cărturești"
Pagina a fost generata in 0.3119 secunde