RUȘINOS

Constanța, cea mai proastă piață de carte din Europa

4611
8
Constanța, cea mai proastă piață de carte din Europa - constantacarte1-1347477002.jpg

Articole de la același autor

În ‘90, fiindcă n-a intrat la facultate, tatăl l-a trimis de-acasă. Să simtă gustul democrației și al economiei libere pe pielea lui. Foamea i-a fost un sfetnic bun: într-o cămăruță a bunicii a început să vândă presă, intrând în rețeaua de distribuție a vremii.


La fix un an de la Revoluție, pe 22 decembrie 90, și-a deschis prăvălia. În vara lui ‘91, în Neptun, a dat peste Editura Humanitas care apăruse și era în plină campanie de promovare. "Cei de la televizor", Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, stăteau de vorbă. Liiceanu s-a întrerupt să-l întrebe dacă dorește ceva. "Aș vrea să vând și cărți de la dumneavoastră. Se poate?" "Da".

Îl cheamă Cristian Zeciu și este librarul "Prăvăliei cu cărți". Nu e singurul, pe lângă el sunt încă șase tineri, dar el a pus-o pe picioare. Ne-a povestit despre cum a rezistat pe piață în ultimii 22 de ani și despre cum a involuat piața de carte.

- Cam câți clienți vă intră pe zi în librărie?

- Cam 200, în medie. Dar piața de carte din Constanța e atipică - suntem un oraș cu cea mai proastă piață de carte din România, țara cu cea mai prost cotată piață de carte din UE. Piața de carte din România, cu tot cu cărțile de chioșc - alea date la ziar - este de 100 de milioane de euro. Bulgaria are 400 de milioane de euro, cu jumătate din populația României, Ungaria are 800 de milioane de euro, tot cu juma din populație, Polonia are un miliard. Franța, Germania, 9 miliarde, de 900 de ori mai mult decât noi, și Marea Britanie vreo 12 - 13 miliarde.

- Prețul mare al cărților raportat la salariile mici ale românilor nu e un motiv?

- Ba da, dar și prețul mare are un motiv. Suntem singura țară din UE care n-are o lege organică să reglementeze piața de carte. Singura! Toate țările au o lege care reglementează piața asta, cum e reglementată piața carburanților, a alimentelor, … e o marfă în esență. Neexistând reglementări, se întâmplă aberații. În cazul cărților - prețul foarte mare. De exemplu, apare o carte pe piață, o vezi în librărie cu 30 de lei, dar intri pe site-ul editurii și o iei cu 30% reducere. Intri pe site-ul x.ro și vezi că e cu 40% reducere, a doua zi după ce s-a lansat! Asta e o formă de manifestare a unei piețe nereglementate. Care este până la urmă prețul real al cărții, din moment ce ea apare cu un preț de editură, care e contractual, dar unii dau reducere de 30%, alții de 10% … de ce? Efectul - degradarea pieții de carte și creșterea prețurilor. În UE de exemplu sunt legi care specifică: în momentul în care a apărut o carte, timp de "x" luni prețul nu are voie să fie redus cu mai mult de… După "x" luni se poate face reducere în marja asta. La noi au apărut primele reduceri de carte când a venit criza.

- Cum aflați câte ceva despre toate cărțile pe care le vindeți?

- Până în ‘96 apucam să citim cam tot ce ne venea, acum, când îți vin 100 de titluri pe săptămână… Îi mai întrebăm pe cititorii împătimiți care pot articula păreri. Întrebăm editurile…

Peste tot editurile fac două lucruri: editează și promovează cartea. La noi nu. La noi se publică foarte multă maculatură. Iar editura nu se ocupă niciodată de promovare, dar se ocupă de distribuție, de inventariere… Așa ajunge cartea la un preț mare dar omul nu ajunge la informații.

- Cum este publicul amator de carte?

- Nici el nu este foarte permeabil. De exemplu, în ‘94 recomandam: " a apărut unul, Paulo Cohelo, scrie bine!" "Neh! N-am auzit de el", mi se răspundea. După câțiva ani toată lumea alerga după Alchimistul.

- Este vreo diferență între clienții librăriilor de mall și librăriile independente?

- La librăriile din malluri, 99%din clienți sunt clienți conjuncturali că se duc în mall și zic "hai să intrăm și aici". La noi e invers, 99% din cei care ne intră pe ușă au vrut să vină aici. Și dacă omul acela a ieșit din casă să vină special la noi trebuie să-i acordăm toată atenția: să-i dăm carte, să-i dăm informații despre carte...

- Unde se ajunge din cauza lipsei de carte? Vi se cer și titluri năstrușnice?

- O poveste care a devenit deja antologică. Acum vreo două - trei luni, intră o domnișoară în librărie. O fată după care întorci capul pe stradă. Zice "știți, eu nu prea citesc, nu vreți să-mi recomandați și mie ceva de citit?" Un coleg a început să-i prezinte autori din rafturi: Marquez, Hemann Hesse, Lodge, Grisham, Murakami, mă rog, din cei mai reprezentativi de pe rafturile respective. Și-i spunea despre fiecare autor și despre fiecare carte câte ceva. "Dar de ce-mi prezentați numai cărți cu și despre balet?" Ne-am uitat unii la alții lung. "Păi pe toate etichetele astea de pe raft scrie baletristică".

Așa, ca titluri, ni s-au cerut: "De veghe în lanul de grâu", romanul "Copilul miop", sau "Vreau și eu Romeo și Julieta, nu știu cine dracu a scris-o".



Comentează știrea

Petre
13 septembrie 2012
Trist

Da, situatia este trista, nu ne ramane decat sa speram ca in 10-20 de ani o sa fie mai bine :-)

doru
13 septembrie 2012
carte

In Romania sunt promovate smecheria si prostul gust , in presa violenta, sexul si senzationalul fac legea , in invatamant vedem cum generatii de cretini ies pe banda rulanta . Ce mai putem face?

M.M.
13 septembrie 2012
Constanta-capitala inculturii!

Deja nu mai mira pe nimeni o asemenea informatie, din pacate... Constanta a ajuns un fel de fund al Romaniei, in loc sa fie un oras de frunte! Aici incultura, parvenitismul, mitocania, ipocrizia si spaga sunt la ele acasa! Nu ne credem noi, ardelenii buricul civilizatiei, dar pt ca in ultimele zile ne-au atacat verbal cativa concitadini d-ai vostri "bine intentionati", acum o sa va intoarcem si noi favoarea! ACUM PRIVITI AICI CE SE DISCUTA DESPRE VOI IN ARDEAL, STIMATI SUDISTI: http://www.emaramures.ro/Stiri/72084/SCANDAL-EVACUARE-Locatarii-de-pe-Pirita-au-fost-scosi-cu-forta-din-cocioabele-ridicate-la-periferia-Baii-Mari-VIDEO-si-GALERIE-FOTO-

ss
13 septembrie 2012
fara subiect si predicat

Am citit postarile si se vede ca traiti in Romania , limbajul pe care l-au folosit concitadini tai e demn de periferiile de care se pomeneste acolo. Poate va ganditi cine pe cine evacueaza.

Răspuns la: Constanta-capitala inculturii!
Adăugat de : M.M., 13 septembrie 2012
Deja nu mai mira pe nimeni o asemenea informatie, din pacate... Constanta a ajuns un fel de fund al Romaniei, in loc sa fie un oras de frunte! Aici...
ilie
13 septembrie 2012
raspuns la incultura

Pe prietenul nostru "ardelean" il rog sa sesizeze contextul. In timp ce la noi se pune problema cartilor la voi se pune problema izgonirii unor tigani . Pentru subiectul spaga Decebal Traian Remes sau Ioan Avram Muresan iti spun ceva?

hbo comedy
13 septembrie 2012
e firesc sa fie asa

Pai daca in fruntea Universitatii Ovidius se afla celebrul spagar si analfabet Epure....cine naiba vreti sa mai intre in librarii? Majoritatea studentilor sunt complici la coruptia din sistemul de invatamant, iar profesorii accepta cu nonsalanta mita. Ce carti vreti sa citeasca astia care iau examenele daca ii arunca 100-200 de euro profesorului? Rusine sa le fie profesorilor universitari constanteni care accepta sa fie condusi de analfabetul asta de Epure.

un vecin
16 septembrie 2012
Cartea la Constanta

In mun. Constanta cultura nu mai are nici un sens. Am terminat liceul acolo, apoi am plecat la studii in alte orase, centre universitare de traditie din Romania. Din pacate de fiecare data cand ma intorc in CT nu vad la nimeni apetit pentru lectura. E tragic pentru ca lumea nu mai e interesata de asa ceva (vezi centrul vechi din ct). Imi pare foarte rau pentru acest oras.

DEqxzieWviGzaO
29 aprilie 2015
cursrjYO

Xta3pM mgpqvmaqywjd, [url=http://mriegdbqcptk.com/]mriegdbqcptk[/url], [link=http://xwvgbbmafedx.com/]xwvgbbmafedx[/link], http://awiaxvklkxsw.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9636 secunde