"Contesa Maritza" pe scena "Oleg Danovski"

429
Contesa Maritza, văduvă tânără, frumoasă și mai ales bogată - este asaltată de admiratori care urmăresc, firește, să pună mâna pe așa o partidă.


Sătulă de toate încercările și lingușelile acestora, ea anunță o falsă logodnă cu un personaj ima-ginar - crede ea - numele pe care-l folo-sește fiind luat din opereta "Voievodul țiganilor" de Johann Strauss și anume, Koloman Jupan. Surprizele neplăcute încep din momentul în care "logodnicul" își face apariția la ușa ei în carne și oase. Urmează cearta cu administratorul moșiei ei și culminează cu prezicerea ghicitoarei satului, care-i spune că se va îndrăgosti în scurt timp.

Pentru a preveni această nedorită posibilitate, contesa se retrage pentru o perioadă din viața publică, la conacul ei, unde se-mplinește prezicerea țigăncii, iar contesa se îndrăgostește chiar de administratorul moșiei sale, în fapt și el conte, pe numele său Tassilo.

"Contesa Maritza" este o operetă în trei acte compusă de compozitorul maghiar Emmerich Kalman, libretul de Julius Brammer și Alfred Grünwald fiind o adaptare după "Romanul unui tânăr sărac" de Octave Feuillet. Premiera absolută a celebrei operete a avut loc pe 24 februarie 1924 la Teatrul din Viena, unde a avut 374 de reprezentații.

La noi în țară, a fost pusă în scenă în 1927 de Nicolae Leonard, în București, când s-a jucat de 10 ori însă fără mare succes. La Teatrul de Stat de Operetă din București, "Contesa Maritza" a avut premiera la 16 decembrie 1967.

Emmerich Kalman s-a născut pe 24 octombrie 1882 în Ungaria. A studiat muzica și în special pianul la Academia de muzică "Franz Liszt". A compus operete în stil vienez, cărora le-a dat un caracter maghiar prin utilizarea ceardașului. Persecutat de naziști, a plecat în Statele Unite, unde a devenit cetățean american. După război a revenit în Europa, stabilindu-se la Paris, unde a și murit pe 30 octombrie 1953. Lui Hitler i-au plăcut operetele sale astfel încât i-a oferit titlul de "arian de onoare". Această distincție a fost refuzată însă de compozitor, conform wikipedia.

Este celebru un gând însemnat în volumul său de amintiri: "Am încercat să scriu muzică de dragul muzicii și nu din alte considerente. /…/ Cel mai mic cântec, cel mai neînsemnat vals trebuie să poarte scânteia care să electrizeze publicul și să-l cucerească /…/ Știu că numai o jumătate de pagină de Liszt va cântări mai mult decât toate operetele mele".

"Contesa Maritza" poate fi văzută astăzi, sâmbătă, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" susținută de o echipă de 109 artiști (orchestră, balet, cor, soliști) și două tiruri cu decoruri de la Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian". În spectacolul pus în scenă de Răzvan Ioan Dincă, în decorul lui Joszef Werner, contesa Maritza va fi Silvia Șohterus, iar contele Tasisilo, Alfredo Pascu. Coregrafia este gândită de Florin Fieroiu, dirijorul orchestrei fiind Istvan Sillo.

Prețul unui bilet este 30 de lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 17 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Contesa Maritza", la Teatrul Danovski
Pagina a fost generata in 1.46 secunde