Copii cărora li s-a luat dreptul la educație. Unii nu au fost înscriși la școală, alții nu sunt lăsați la cursuri

838
Copii cărora li s-a luat dreptul la educație. Unii nu au fost înscriși la școală,  alții nu sunt lăsați la cursuri - fond-1541609207.jpg

Articole de la același autor

În anul 2018, peste 170 de copii din județul Constanța nu au trecut deloc pe la școală în anul școlar anterior. Acestea sunt cifrele prezentate de inspectorul școlar general prof. Gabriela Bucovală, zilele trecute, în raportul privind starea învățământului constănțean pentru anul școlar 2017 – 2018. Însă, pe lângă acești copii care nu au venit deloc la cursuri, mai sunt mulți alții, nu se știe câți, care nici măcar nu au fost înscriși vreodată la vreo grădiniță sau la vreo școală.

"Numărul elevilor neșcolarizați în anul școlar 2017 - 2018, 98 la învățământ primar, 63 învățământ gimnazial, 10 învățământ liceal, trei învățământ profesional. Aceștia sunt elevii care nu s-au prezentat efectiv, pe tot parcursul anului școlar, au fost înscriși, nici nu s-au retras, nici nu și-au retras dosarele", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Deși numerele poate nu par mari, în comparație cu cei 109.574 de elevi care au urmat cursurile școlare în anul 2017 - 2018, ele sunt îngrijorătoare. Și mai gravă este însă situația copiilor care nu apar deloc pe listele vreunei școli.

"Știm că sunt și copii care nu au fost deloc înscriși la școală. Nu cunoaștem numărul acestora. Nu există o bază de date cu ei. Singura soluție ar fi ca primăriile să verifice numărul copiilor înregistrați, eventual de vârstă școlară, astfel încât să se vadă dacă sunt toți înscriși la cursuri", este de părere prof. Gabriela Bucovală. Această situație este cel mai des întâlnită în comunitățile sărace, iar primele care ar trebui să ia măsuri sunt autoritățile locale din zonele respective.

Liceenii, campioni la chiulit

O situație destul de delicată este și în ce privește absenteismul de la școală. Se pare că liceenii constănțeni sunt campioni la chiulit. Cei 23.312 elevi din nivelul liceal au reușit să adune, în anul școlar 2017 - 2018, peste un milion de absențe.

Conform datelor prezentate în raportul ISJ, din septembrie 2017 și până în iunie 2018, la învățământul liceal de zi, au fost înregistrate 559.101 absențe. Din acestea, 272.456 au fost nemotivate. Nici elevii din clasele V – VIII, 25.281 la număr, nu s-au lăsat mai prejos și au reușit să adune 383.009 absențe, cele mai multe, 240.383, fiind nemotivate.

Cei mai mulți dintre campionii la chiulit au fost sancționați prin scăderea notei la purtare și doar câțiva au fost exmatriculați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4657 secunde