Copii hărțuiți online? A apărut aplicația care detectează agresivitatea de pe Internet

545
1
Copii hărțuiți online? A apărut aplicația care detectează agresivitatea de pe Internet - fotofondaplicatiehartuireonline-1520606455.jpg

Articole de la același autor

Mai mult de jumătate dintre copiii români au fost martori ai hărțuirii în mediul online. Potrivit celor mai noi date privind hărțuirea pe internet, procesate de Organizația Salvați Copiii, aproape jumătate din părinți recunosc că expunerea la imagini și cuvinte violente se numără printre riscurile întâmpinate în ultimul an de copiii lor, pe internet.


Încercând de a preveni și reduce hărțuirea online, Organizația Salvați Copiii a lansat aplicația #FărăUrăPeNet. Aceasta este o extensie Chrome ce poate fi găsită pe pagina web dedicată, www.oradenet.ro/extensie, care poate fi instalată în browserul utilizat pentru navigarea pe internet de pe orice computer. Odată descărcată, extensia se instalează cu ușurință, aceasta având rolul de a detecta cuvintele agresive sau injurioase de pe orice website accesat cu ajutorul browserului web Google Chrome, inclusiv chat-urile asociate rețelelor sociale, și de a suprascrie cuvintele negative cu mesaje educative, de respect și toleranță.


"Lansăm această extensie pentru a le oferi părinților o unealtă cu ajutorul căreia să îi protejeze pe copii de conținutul negativ care se găsește pe multe dintre webiste-urile, rețelele sociale sau grupurile de discuții online. Ea se adresează cu precădere părinților ai căror copii au vârsta cuprinsă între șase și 12 ani și reprezintă o soluție tehnică ce permite navigarea celor mici fără riscul de a vedea sau a li se adresa cuvinte urâte. Prin această soluție dorim, totodată, să încurajăm părinții să inițieze discuții cu cei mici privind ceea ce întâmpină online", explică Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii.


Părinții pot preveni agresarea copiilor pe internet


Important este că atunci când copiii vor întâlni cuvinte sau expresii suprascrise, extensia îi va redirecționa către site-ul oradenet.ro, unde, într-o pagină dedicată combaterii hărțuirii pe Internet, vor afla informații importante despre cum pot reacționa și combate efectele nocive ale acestui fenomen. Printre acestea se numără precauția cu privire la oferirea de poze și date personale, evitarea răspunsurilor oferite agresorilor, care vor fi percepute ca o încurajare de a continua bullying-ul sau anunțarea părinților sau profesorilor, în cazul în care agresiunile se petrec în școală.


"Adeseori, comportamentele de tip bullying sunt considerate de numeroși adulți, părinți și cadre didactice, ca strategii de adaptare firești pe care copiii le folosesc în mod natural și pentru care nu este necesară intervenția adulților. În realitate, cei mici au nevoie de sprijin pentru depășirea situațiilor de acest gen. În copilăria timpurie, când copiii învață să citească și să scrie, ei se pot lovi de cuvinte urâte și nu vor ști cum să reacționeze. Dincolo de latura tehnică, instrumentul pe care proiectul Ora de Net îl pune la dispoziția părinților are scopul de a genera un pretext pentru abordarea unor teme conexe, precum relaționarea cu ceilalți sau informațiile disponibile pe internet", precizează Diana Stănculeanu, psiholog Salvați Copiii.


Ora de Net este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naționale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a internetului și a noilor tehnologii online de către copii. Reamintim că bullyingul (n.r. hărțuirea) este în general caracterizat ca un comportament agresiv intenționat care este menit să provoace disconfort sau durere, implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, se manifestă repetitiv și regulat. Bullyingul poate lua diverse forme, de la tachinare, zvonuri sau minciuni despre persoana vizată, excluderea dintr-un grup, amenințare și poate ajunge până la agresiune fizică.


Comentează știrea

Pop Mihai
11 martie 2018
Selectam moderatori de anunturi

https://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-impacarea-intre-parti-nu-va-mai-fi-posibila-in-cazul-violentei-domestice-pot-fi-exercitate-presiuni-asupra-victimei-343343?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Eveniment&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Eveniment

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.563 secunde