Copiii aduc primăvara pe simezele Muzeului de Artă

519

Articole de la același autor

Sâmbătă, 28 martie, Galeriile Museion ale Muzeului de Artă Constanța s-au umplut de zumzăit vesel, de chicoteli și de sunetul pașilor ușori și repezi ai copiilor.
Contrastul dintre atmosfera de coridor de castel medieval al galeriei și animația puștimii a fost cum nu se poate mai mare, dar cei care nu au fost acolo nu au pierdut chiar tot, întrucât ceva din sufletul și însuflețirea de copil au rămas pe simeze, pentru cei care doresc să-și descrețească puțin frunțile.
Copiii prezenți au fost cei care, în intervalul septembrie 2008 și februarie 2009, au participat la cursurile educative oferite de pedagogii Muzeului de Artă Constanța, cursuri prin care cei mici și adolescenții participanți sunt inițiați în tainele artei plastice, de la pictură la ceramică și de la mozaic la proiecții. La sfârșitul modulului, participanții - douăzeci și unu de juniori și șase adolescenți - au tras linie și au trecut peste ultimul hop: organizarea unei expoziții. În felul acesta, copiii au apucat să vadă cum funcționează un muzeu și ce înseamnă să pui la punct un eveniment de acest fel.
"A fost primul modul, am comis multe greșeli, pentru că așa se întâmplă mereu la început. Încercăm să învățăm din greșelile comise și pe viitor să ridicăm nivelul acestui modul. Cu ajutorul lor, al acestor copii talentați", a mărturisit Laura Mocanu, unul dintre pedagogii care s-au ocupat de copii de-a lungul acestor cursuri. Nimic, însă, din atmosfera întâlnirii de sâmbătă nu trăda vreo nemulțumire pe chi-purile copiilor preocupați să își tragă părinții și cunoștințele spre simezele unde se găseau lucrările lor.
"Meritul este și al dumneavoastră, pentru că vă ocupați de ei", a continuat Mocanu. "Vă mulțumim că i-ați adus într-o instituție de cultură, mai ales astăzi, când toată lumea fuge de cultură. Ne bucurăm să îi vedem că vor ajunge să iubească muzeul, să devină prietenii muzeului, iar dumneavoastră, părinții, veți fi, probabil, alături de ei. Ne bucurăm că îi pregătiți pentru o viață culturală, și nu o viață… știți dumneavoastră de care". Zâmbetul complice de pe buzele adulților prezenți arăta că au știut. "Să apreciați orice linie făcută de ei, orice pată de culoare, pentru că merită".
Pentru că o expoziție nu poate zugrăvi complet munca de câteva luni a unor cursanți, organizatorii modulului, Laura Mocanu și Alexandra Radu, au pregătit pentru copii (dar și pentru părinți, desigur), pe lângă diplome, câte un album cu munca tuturor copiilor, iar albumul a fost însoțit de un CD cu imagini din cursul muncii celor mici și rezultatele acesteia, dar și din vizitele pe care ei le-au făcut în diferite puncte ale Constanței - de exemplu la mozaicul roman - pentru informare și, de ce nu, inspirație.
Expoziția adună o parte a lucrărilor copiilor: benzi desenate, acuarelă și tempera, obiecte de ceramică pictate și proiecții video. Dacă vremea de afară continuă să ne păcălească, alternând soarele și frigul, cel mai bine este să vizităm această expoziție și să aflăm că, într-adevăr, primăvara a venit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8264 secunde