Costache Tudor și Mircea Lungu, în tandem artistic la Biblioteca Județeană

1131
Costache Tudor și Mircea Lungu, în tandem artistic la Biblioteca Județeană - 925be33474ac1c0343275c07d72a04d8.jpg

Articole de la același autor

O dublă lansare de carte a avut loc joi la Biblioteca Județeană "I.N. Roman" – romanul "Doar Dunării să-i spui?", semnat de Costache Tudor (publicat la editura Dobrogea) și volumul de poezie "Sunt și cuvintele tale" (editura Ex Ponto), o colecție de versuri aparținând lui Mircea Lungu. Celor două lucrări li s-a alăturat și lansarea celui mai recent număr al revistei "Agora", al cărui director este Costache Tudor.
Evenimentul, moderat de Corina Apostoleanu, șef serviciu Bibliografie Dobrogeană în cadrul Bibliotecii Județene "I.N. Roman", a avut loc în prezența autorilor, dar a beneficiat și de prezența prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, a conf. univ. dr. Marina Cap-Bun și a prof. Valentin Sgarcea.
Romanul semnat de Costache Tudor, "Doar Dunării să-i spui?", s-a născut din amintirile autorului, așa cum el însuși mărturisește. Du-nărea, simbol al înțelepciunii și al cunoașterii tuturor lucrurilor care o înconjoară, este teza care justifică titlul romanului lui Costache Tudor. Idee extrasă din gândirea tatălui autorului, care, într-un schimb de replici cu un consătean, a conchis: "Cred că ești foarte bătrân, dar la noi în sat nu-i nimeni mai bătrân decât Dunărea". Și tot tatăl autorului i-a răspuns altcuiva: "Nimeni nu e mai deșteapt decât Dunărea", marcând, astfel, superioritatea imensului fluviu. Toate aceste amintiri conferă o profundă notă personală romanului, autorul împărtășind, astfel, "micul mister al cărții sale". "O proză excepțională în dulcele stil clasic, fără contorsiuni de tip postmodernist", a spus prof. Valentin Sgarcea.
În cea de-a doua parte a evenimentului, a fost supus atenției volumul de versuri al lui Mircea Lungu, volum pe care conf. univ. dr. Marina Cap-Bun îl consideră "un volum de sinteză și de maturitate": "N-am nicio rezervă să vă spun că Mircea Lungu e un POET. Un poet care are acel ochi al filosofului, dar și al geometrului. Un poet al mării, implicat în probleme sociale. Un poet al destinului, în sensul cel mai profund al cuvântului.
Mircea Lungu e un profesionist al visului și ne duce spre vise salvatoare de cele mai multe ori".
Conf. univ. dr. Marina Cap-Bun identifică, de asemenea, temele care apar cu predilecție în poezia lui Mircea Lungu: "Marea, obsesia poetică cea mai pregnantă, lehamitea, agresiunea realului care încearcă să ne golească sufletele de sensibilitate, sărăcia care vine la pachet cu cinismul, mascarada politică, duhoarea străzilor. Poetul vede și poetul nu poate să tacă. În poezia sa e un labirint întreg de drumuri, rețele de căi ferate și vapoare, pentru că acolo e jumătatea de viață a poetului".
"Un poet format, matur, care ne poate ocupa în mod plăcut câteva duminici, când avem dispoziție pentru poezie", a conchis conf. univ. dr. Marina Cap-Bun.
Vorbind despre versurile lui Mircea Lungu, la rândul său, prof. Valentin Scargea definește: "Ceva în urma căruia te scuturi și spui «Ce-a fost asta?»"
Prof. univ. dr. Gheorghe Dumi-trașcu, cu binecunoscuta sa carismă, a ținut să sublinieze faptul că "Mircea Lungu se sustrage curentelor timpului, fără a fi neapărat vechi și fără a fi avangardist", scriind "o poezie mai mult gândită decât simțită". Pe ambii autori îi numește "oameni ai locului", întrebându-se "ce înseamnă prozator?" "Totul e poezie și dramă"...

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Nu se mai trec notele elevilor în catalog
Pagina a fost generata in 1.6753 secunde