Concurs "Crăciunul este sătul, iar Paștele este fudul"

562

Articole de la același autor

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, când femeile trebuie să gătească marea majoritate a mâncărurilor, să termine curățenia și să facă ultimele retușuri la hainele noi pe care urmează să le îmbrace în zilele de Paști. De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncăruri tradiționale: drobul, numit în Bucovina cighir, friptura și borșul de miel.
Spre deosebire de Crăciun, pentru Paști nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde și zicerea: "Crăciunul este sătul, iar Paștele este fudul". Principala grijă a oamenilor, înaintea Paștilor, este aceea de a-și primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămașă nouă, cusută în mod special, iar bărbații măcar o pălărie nouă.
Sâmbătă seara, fiecare gospodină își pregătește cu grijă coșul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfințire. În el așterne un ștergar curat și așează o lumânare albă, apoi ouă roșii, pască, cozonac, ouă încon-deiate. Totul se acoperă cu cel mai frumos ștergar pe care îl are gospodina, semn de prețuire a sărbătorii pascale, dar și de mândrie personală.
Sâmbătă, 23 aprilie, ora 9.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhi-episcopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Penitenciarul Poarta Albă.
Tot sâmbătă, 23 aprilie, la ora 21.30, Înaltpreasfințitul Teodosie va târnosi demisolul bisericii "Sf. Antonie cel Mare și Sf. Iosif Mărturisitorul" din Constanța (intersecția străzilor Ștefăniță Vodă și Dionisie cel Mic, în spatele "Galeriilor Soveja").
Începând cu ora 23.45, pe plaja Modern, în timpul Utreniei Învierii, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhi-episcopul Tomisului și va da Sfânta Lumină de la Ierusalim, adusă de la Patriarhia Română. La sfârșitul slujbei Învierii, Ierarhul Tomisului va ține un Cuvânt Pastoral.
La ora 1.15, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. Antonie cel Mare și Sf. Iosif Mărturisitorul" din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4697 secunde