Creatorii de artă reinventează spații de expunere

522

Articole de la același autor

Recent, s-a desfășurat la Constanța a doua ediție a evenimentului multi-media Constanța CAZ, în organizarea Fundației culturale Menthor, intitulat "ANTROPOCITY".
Ca și ediția anterioară, care a avut loc într-o cazemată, pentru a semnala restrângerea spațiului destinat creatorilor de artă și necesitatea reinventării teritoriului cultural în aceste condiții, anul acesta Constanța CAZ s-a desfășurat într-o vilă în construcție. Situată pe strada Havana, vila respectivă, cu două etaje, face parte dintr-un minicartier de construcții de același fel aflate în diferite stadii de finisaj, aceasta având terminați pereții și geamurile, dar cu interiorul încă gol.
Aici și-au găsit loc operele artiștilor plastici Renate Christin (Germania), Johann Jascha (Austria), Compania Hotel Proforma (Danemarca), Georgiana Cozma și Anca Benera (București), Dan Perjovski, Gabriel Brojboiu, Anamaria Avram, Gabriel Gheorghe, Constantin Gheorghe, Eusebio Spanu și Constantin Papadopol, toți din Constanța.
La parter, expoziția media în organizarea danezilor de la Hotel Proforma putea fi văzută de pe stradă. Ei, însă, nu au deținut monopolul artei media, laptopurile fiind folosite de mai mulți artiști. La primul etaj, vizitatorul era întâmpinat de niște pereți, nevăruiți, ca toți pereții vilei, de altfel, acoperiți cu imagini ale unor oameni cu ochelari colorați. Într-un cotlon ascuns al acestui etaj, dincolo de celelalte expoziții, vizitatorul putea descoperi o mică încăpere cu niște obiecte destul de normale, albite cu var. Camera, de o singură culoare, părea încremenită. "Locul nu se umple de culoare și viață decât atunci când spectatorul intră în ea", ne-a spus autoarea Renate Christin. La ultimul etaj, de pe a cărui terasă se putea vedea aproape întregul cartier în construcție, ca o extensie involuntară a expoziției, un artist a așezat pe jos încălțăminte folosită, de toate felurile și culorile posibile. Toți pereții vilei erau acoperiți cu scurte apoftegme, multe cu iz politic. De exemplu, un artist comunica vizitatorilor că "N-am făcut mare brânză, varză, viezure", fără să precizeze dacă se referă la "noi" românii, sau la "eu" artistul.
Cu toate acestea, ajunsă la a doua ediție, Constanța CAZ va face probabil "mare brânză" și anul următor, într-o locație la fel de potrivită prin nepotrivirea ei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6691 secunde