Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Izvorul Tămăduirii

252
Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Izvorul Tămăduirii - crestinii2-1556811864.jpg

Articole de la același autor

La doar câteva zile de la Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, 3 mai, Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, după care va sfinți crucile mari ce vor fi așezate pe biserica nouă, cu hramul Sf. Iachint de Vicina. Apoi, împreună cu clerul și credincioșii, el va merge în procesiune la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire Mică a Apei.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că în Vinerea Luminată Biserica Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, moment care ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. Astfel, înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit un orb, într-o pădure de lângă Constantinopol, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.


Pentru a-i mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor și dătător de viață. Biserica se mai vede și astăzi în vechiul Constantinopol, actualul oraș Istanbul. 


De-a lungul timpului, sărbătoarea s-a extins în toate bisericile ortodoxe, iar acum, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește peste tot slujba de sfințire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6231 secunde