X

Dezlegare la pește, de Buna Vestire. Atenție de unde vă faceți cumpărăturile!

533
Dezlegare la pește, de Buna Vestire. Atenție de unde vă faceți cumpărăturile! - fotofonddezlegarelapeste4-1553466180.jpg

Articole de la același autor

Așa cum este tradiția și cum zice Scriptura, astăzi de Buna Vestire, este dezlegare la pește. Constănțenii au dat iama în piețe încă din week-end pentru a vedea ofertele și prețurile. Atenție, însă, de unde cumpărați peștele pentru masa de sărbătoare! Jandarmii au găsit comercianți ambulanți care videau caras, hamsie, guvide, direct din portbagaj, iar comisarii Protecției Consumatorilor spun că trebuie să avem grijă chiar și atunci când cumpărăm din pescării.


"Suntem în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", ne sfătuiește Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Pentru ca peștele să nu devină un pericol pentru sănătatea noastră și a familiei noastre, reprezentanții OPC ne recomandă să fim atenți la aspectul exterior al produsului pentru a ne forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime. 
"Nu achiziționați produse cu suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Întotdeauna solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului", mai spune șeful ANPC.


Nereguli multe în piețe
Paul Anghel avertizează că în anii anteriori, inspectorii ANPC au găsit la comercializare foarte multe produse neconforme, periculoase pentru consumatori. Tacticile de păcălire sunt foarte numeroase, de la amestecarea peștelui vechi cu cel proaspăt, până la schimbarea etichetei, astfel încât produsul să fie în termen de valabilitate. De exemplu, la o pescărie era expus spre vânzare, pe pat de gheață, chefal proaspăt care prezenta mușchiul cu o consistență flască, burta moale umflată, iar alături era chefal proaspăt și fără deficiențe. De asemenea, deseori, comisarii au întâlnit produse expirate, vizibil alterate, dar care în documente păreau proaspăt pescuite.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3981 secunde