Sâmbăta Sfinților 40 de Mucenici. Ce spune Biserica despre cele 40 de pahare

281
Sâmbăta Sfinților 40 de Mucenici. Ce spune Biserica despre cele 40 de pahare - traditiimucenici1-1552078165.jpg

Articole de la același autor

Sâmbăta aceasta, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Totodată, este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 - 1989. Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sfinților Români" de la Poarta Albă-Galeșu, urmată de o slujbă de pomenire a deținuților anticomuniști.
 
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia
Aceștia erau soldați romani, greci și armeni, care se aflau detașați în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu. Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastia. Prin puterea lui Dumnezeu, apa lacului s-a dezghețat și peste capetele martirilor s-au coborât 40 de cununi strălucitoare. 
Potrivit tradiției populare, gospodinele creștine pregătesc preparate specifice în forma cifrei 8, numiți popular  "mucenici" sau "mucenici", care simbolizează ziua a opta a săptămânii, Ziua Învierii. În schimb, invocarea unui așa-zis obicei de a se bea 40 de pahare de vin nu are nici o justificare teologică, fiind vorba mai mult de o încercare neinspirată de a masca porniri bahice în spatele unor false tradiții presupus bisericești. 
 
Duminică se lasă sec de brânză
Pe data de 10 martie, de la ora 8.45, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau Duminica lăsatului sec pentru Postul Sfintelor Paști, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța. 
Luni, 11 martie, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2698 secunde