Sărbători religioase! Sfinți importanți, cinstiți de Biserica Ortodoxă

333
Sărbători religioase! Sfinți importanți, cinstiți de Biserica Ortodoxă - sfintiimportanti-1531843230.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor. A fost fiul prefectului Sabbatianus din orașul Durostorum, Silistra de astăzi, și a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul IV. 


A fost unul dintre mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman. În timpul prigoanei anticreștine, Sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetății Durostor, iar pentru aceasta a fost supus la chinuri și, în cele din urmă, aruncat în foc. După stingerea focului, trupul său a fost găsit nears și a fost îngropat în locul numit Gedina. 


Cu prilejul cinstirii Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor, Arhiepiscopul Tomisului oficiază Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, așezământ monahal ce-l are ocrotitor pe Sf. Emilian de la Durostor, astăzi, începând cu ora 8.30. 


Vineri, 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Proroc Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soția sa, care l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeenii. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul și, văzând împietrirea regelui, i-a spus că "în acești ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie". Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta a săvârșit mai multe minuni: a înmulțit făina, uleiul și l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab și l-a îndemnat să-i adune pe preoții idolilor Baal și Astartei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputința zeilor și atotputernicia lui Dumnezeu. Preoților lui Baal nu le-a fost primită jertfa, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoții lui Baal au fost uciși și apoi a plouat. 


Cu prilejul cinstirii Sf. Ilie, mâine, de la ora 8.00, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sfântul Ilie", din apropierea localității Istria, iar, de la ora 18.30, va oficia Vecernia, urmată de Litie la biserica "Sfântul Ilie" din Constanța, de pe strada Ion Ursu nr. 38, zona CET. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6677 secunde