Creștinii ortodocși sărbătoresc, mâine, Întâmpinarea Domnului

315
Creștinii ortodocși sărbătoresc, mâine, Întâmpinarea Domnului - sarbatoare-1517422482.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă prăznuiește, mâine, 2 februarie, Întâmpinarea Domnului. Cu acest prilej, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, se va deplasa la mănăstirea "Peștera Sfântului Apostol Andrei", din apropierea localității Ion Corvin, unde va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 8.30. Menționăm că Întâmpinarea Domnului face parte din rândul sărbătorilor împărătești ale Bisericii și amintește momentul biblic în care Sfânta Fecioară Maria, la 40 de zile de la Nașterea Pruncului Iisus, vine la Templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament, pentru a-L închina Domnului.


La Templu, pruncul Iisus este întâmpinat de către Sfântul și Dreptul Simeon, aflat la o vârstă matusalemică, căruia Duhul Sfânt îi vestise că nu va muri până ce nu îl va vedea pe Hristos (Luca II, 26).


Acolo, Iisus este întâmpinat la Templu și de către o femeie de 84 de ani, văduvă, Sfânta Proorociță Ana, care petrecea aici mult timp în post și în rugăciune. Aceasta "lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre prunc tuturor celor ce așteptau mântuire în Ierusalim".
Prima atestare documentară a sărbătorii Întâmpinării Domnului se găsește în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că sărbătoarea se ținea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Nașterea Domnului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4146 secunde