Cristian Mungiu creează noul val cinematografic din România

321

Articole recomandate

Cristian Mungiu, premiat pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 2012 pentru filmul "După dealuri", face parte din seria de regizori aparținând noului val din cinematografia românească, care s-au afirmat după căderea lui Nicolae Ceaușescu.

"După dealuri", cel de-al patrulea film al său, aduce în prim-plan două tinere legate de o prietenie (se presupune chiar și intimă), care încearcă să se sprijine una pe alta într-o lume ostilă. Filmul are la bază un caz terifiant petrecut în 2005, când o tânără a murit după ce a fost supusă într-o mănăstire a bisericii ortodoxe unui ritual de exorcizare, pentru a scoate demonii din ea.

Cele două interprete principale, Cosmina Stratan și Cristina Flutur, au fost anul acesta cele mai bune actrițe din filmele de la Cannes, în rolurile a două bune prietene dintr-un orfelinat, una ajunsă călugăriță și cealaltă supusă ritualului de exorcizare.

Pentru Mungiu a fost clar că tânăra "exorcizată" este o victimă, regizorul fiind interesat mai mult de până unde pot merge oamenii în numele iubirii și al bunelor intenții. "Am vrut să abordez ceva ce contează cu adevărat. Astăzi există atâtea filme care vor doar să distreze", a declarat Mugiu pentru AFP după ceremonia de decernare a premiilor de la Cannes. "Mă preocupă adesea povești impresionante, cărora le dedic câțiva ani din viață", a adăugat regizorul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4891 secunde