Cu ochii pe comoara din Topalu. Donația dr. Vintilă - șapte ani de procese și expertize

334

Articole de la același autor

O altă expertiză a fost făcută lucrărilor din Muzeul de la Topalu "Dinu și Sevasta Vintilă", la începutul acestei săptămâni. Este vorba de un conflict mai vechi, instituția reprezentată de Doina Păuleanu fiind târâtă de șapte ani într-un proces de anulare a donației făcute de dr. Vintilă comunei și implicit Muzeului Topalu.

Muzeul de Artă Constanța se află încă din anul 2008 într-un proces cu un presupus moștenitor al dr. Vintilă, stabilit în străinătate. "De atunci ne judecăm pentru că suntem acuzați că nu îndeplinim clauzele donatale stipulate de dr. Vintilă, în anul 1960, cel care a lăsat comunei Topalu o moștenire impresionantă", a declarat criticul de artă Doina Păuleanu. Muzeul din Topalu este unic în România și se află în administrarea Muzeului de Artă. "Ne luptăm prin instanțe de ani buni pentru a păstra moștenirea lăsată de dr. Gheorghe Vintilă, de 228 de lucrări", a mai adăugat criticul de artă. Valoarea operelor de artă ajunge la cinci milioane de euro, este vorba de lucrări de pictură, sculptură și grafică. Persoana care a chemat muzeul în judecată revendică valoroasa colecție sub pretext că lucrările nu sunt bine conservate. Păuleanu a subliniat, în schimb, că toate expertizele au demonstrat că lucrările sunt expuse în condiții adecvate de conservare.

Investiții serioase

Chiar dacă inițial muzeul a funcționat în clădirea CAP - ului, fostă locuință a părinților dr. Vintilă, de-a lungul anilor spațiul s-a extins și au fost făcute inves-tiții serioase astfel încât să fie îndeplinite condițiile pentru ca operele de artă să fie păstrate foarte bine. Muzeul de la Topalu adăpostește lucrări de Nicolae Grigo-rescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba, Ștefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu.

Gesturi inedite pentru… salvarea artei

Chiar dacă la ultimul eveniment dedicat culturii, "Noaptea Muzeelor", conducerea Muzeului de Artă din Constanta a apelat la un gest inedit pentru a atrage atenția asupra patrimoniului Muzeului de la Topalu și asupra unui proces de anulare a unei donații, gestul a rămas fără vreo măsura sau răspuns din partea Ministerului Culturii, cel care ar fi trebuit să aibă și el un punct de vedere, o poziție față de această situație. În Noaptea Muzeelor din 16 mai, o lucrare importantă din Muzeul de Artă din Constanța, o operă de Grigorescu a fost acoperită, în semn de protest.

"Muzeul de la Topalu este secția noastră și vom lupta să păstrăm patrimoniul național! Ne exprimăm indignarea față de exodul operelor din patrimoniu atunci când ele sunt revendicate pe nedrept. Când e vorba de o cauză dreaptă, nu ne permitem să comentăm! În momentul în care lucrurile sunt discutabile, interpretabile, atunci se schimbă total situația", a mai afirmat directorul Muzeului de Artă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5061 secunde