Clădirile istorice ale Constanței. Astăzi - Casa Hrisicos

Galerie foto. De la vizitele lui Caragiale, la naționalizarea comunistă

1332
1

Articole de la același autor

Casa Hrisicos, un imobil de referință în peisajul urban, elegantă, gândită într-un stil eclectic, stă parcă și veghează asupra

Pieței Independenței (Ovidiu). Ridicată în anul 1900, clădirea situată în colțul nord-vestic al pieței s-a construit după planurile arhitectului francez L. Givert.

Rând pe rând, clădirea a servit drept spațiu pentru un elegant hotel cu restaurant, dar și pentru societăți de asigurare și sedii de bancă. Clădirea a fost executată în conformitate cu "prescripțiunile regulamentului de construcțiuni", referatul de autorizare a construcției fiind înaintat primarului de către inginerul comunei la 19 aprilie 1900. În acest referat, existau câteva amendamente, printre care și acela că noul imobil trebuie construit "pe linia caselor Birnfeld și Gruber", se arată în volumul "Constanța 1878 -1928 - Spectacolul modernității târzii", volumul II, al criticului de artă dr. Doina Păuleanu.

Gândit ca un elegant hotel cu bucătărie pescărească, noua locație era preferată de scriitorii vremii. Caragiale și Delavrancea frecventau restaurantul hotelului, amplasat la parter. Potrivit Doinei Păuleanu, restaurantul era frecventat de lumea bună din varii domenii ale vieții sociale. Inclusiv Take Ionescu, șeful Partidului Conservator Democrat, a luat masa aici împreună cu membrii comitetului executiv al partidului din Constanța. Doina Păuleanu povestește despre lumea bună a Capitalei, care prefera noul hotel, cu priveliște direct în piață.

Gh. Hrisicos, condamnat la doi ani de închisoare

Proprietarul este Gheorghe Hrisicos, un personaj controversat în epocă din cauza scandalurilor în care a fost implicat.

Pe cel supranumit "escrocul bancher", la 26 noiembrie 1900, ziarul "Constanța" îl descria astfel: "Gh. Hrisicos, care făcea aici pe bancherul, dintr-un simplu băiat de prăvălie acum câțiva ani, ar fi dispărut cu totul din oraș..., escrocând sume mari de bani de la diferiți negustori".

Vestitul negustor de vinuri și proprietar al câtorva case a fost pus la zid în epocă pentru modul în care a făcut averea. S-a împrumutat de la Banca de Scont din Constanța, dar și de la alte instituții de gen din Capitală. Negustorul a folosit banii primiți în diverse afaceri oneroase, care mai târziu i-au adus probleme grave cu poliția. Cei înșelați au anunțat poliția, iar proprietarul celui mai elegant hotel din centrul Constanței nu s-a putut bucura de inaugurarea acestui spațiu. Gh. Hrisicos a fugit în Rusia, fiind extrădat după doar două luni și predat poliției. Deși negustorul a fost condamnat la doi ani închisoare, faima hotelului nu a fost afectată, ziarul "Dobrogea jună" informând, la 10 decembrie 1914, că marele restaurant Hrisicos din piața Independenței din Constanța a trecut sub o nouă administrație: "Faima bine meritată a acestui vechi local nu a fost neglijată, iar bucătăria de prim rang oferă felurite mâncări orientale, specialități de vinuri de masă indigene, streine și grecești. Serviciul prompt și conștiincios".

Familia, în Grecia

Despina Hagiu, membru important al Comunității Elene Elpis Constanța, povestește că Gheorghe Hrisicos a avut cinci copii: doi băieți și trei fete. Întreaga familie locuia la etajul clădirii. Unul dintre băieți a murit în catastrofa feroviară de la Cernavodă, din anul 1947. Restul copiilor au părăsit România, după ce s-a făcut naționalizarea.

Ultima locuință a familiei a fost pe str. I. Gh. Duca, de unde au plecat în Grecia. Trecut prin război, imobilul avea să-și schimbe destinația, devenind sediul Băncii Populare "Steagul Dobrogei". Etajele au fost închiriate unor societăți de asigurare. Casa a fost naționalizată pe vremea comunismului, iar clădirea s-a deteriorat.

Imediat după Revoluție, casa a servit iarăși drept sediu pentru bănci. Angajații Bancorex și BCR s-au bucurat de acest spațiu pentru o vreme. Clădirea este în renovare și se pare ca va avea destinația dintâi: aceea de hotel de lux. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6012 secunde