Cubul, câteva ecuații și o funcție le-au "dat de furcă" absolvenților de clasa a VIII-a, la evaluarea națională

1495

Articole de la același autor

Absolvenții de clasa a VIII-a au scăpat de examene, dar nu și de emoții. Ieri, aceștia au susținut proba scrisă la matematică. Și, chiar dacă subiectele nu au mai fost așa de ușoare precum cele la limba română, au răsuflat ușurați la ieșirea din săli că au terminat cu învățatul. Cel puțin până la toamnă. Mai au însă de așteptat cu sufletul la gură rezultatele la evaluarea națională și repartizarea computerizată la liceu.


La proba de ieri, subiectele la matematică le-au pus puțin mintea la contribuție. Dacă exercițiile de algebră au fost accesibile și au necesitat mai mult atenție, decât cunoștințe, la geometrie cubul le-a dat puțin de furcă elevilor. 


"A fost ușor, dar nu știu ce am făcut. Sper ca măcar 9 să iau. O să verific acasă cum era cu cubul, că unii colegi au făcut altfel. Acum să vedem cine a greșit. Aici mi s-a părut cel mai greu", ne-a spus, la iesirea de la examen, o absolventă a Școlii Gimnaziale nr. 24 "Ion Jalea" din Constanța. 


Alții nu erau așa de rezervați și își încurajau părinții, vădit agitați, că au făcut tot și că nu au cum să nu ia măcar 9,70.


"Exercițiile din prima parte au un grad mic de dificultate, verificând mai mult cunoștințele de bază ale candidatului. Aici ține cel mai mult de atenție, pentru că unii dintre candidați văd că e simplu, se grăbesc și greșesc. La subiectul al doilea, cel cu cubul, se punctau desenul, numerotarea cubului, apoi au avut de făcut niște ecuații, o funcție. Probabil că aici vor fi mici depunctări. În ce privește geometria, de la subiectul al treilea, gradul de dificultate a fost mediu și există avantajul că orice pas este punctat. Probabil că vor fi note foarte mari și anul acesta", ne-a declarat un profesor de matematică.


Rezultatele vor fi afișate marți, 19 iunie, până în ora 12.00. Candidații nemulțumiți de note vor putea depune contestație în aceeași zi, între orele 14.00 și 19.00. Lucrările contestate vor fi reevaluate în intervalul 20 – 22 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 23 iunie.


Imediat după, încep pregătirile pentru admiterea la liceu. 


Urmează repartizarea computerizată


Tot pe 23 iunie, va fi făcută publică și ierarhia județeană pentru repartizarea computerizată în vederea admiterii la liceu. Între 29 iunie și 3 iulie, candidații își vor putea completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de părinți și diriginți, pentru ca acestea să fie introduse în baza de date computerizată. Apoi, în intervalul 30 iunie și 3 iulie, părinții și candidații își vor putea verifica fișele cu opțiuni.


Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților de clasa a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018 - 2019 va avea loc pe 9 iulie și, în aceeași zi, vor fi comunicate rezultatele candidaților repartizați, conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere. Începând de a doua zi, candidații își pot depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați, pentru ca, pe 13 iulie, liceele să transmită situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă.


Între 16 și 18 iulie, comisia județeană de admitere va rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate. Din 18 iulie începe cea de-a doua etapă de admitere, pe locurile rămase libere.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3773 secunde