Cum au ajuns elevii din Constanța să fie o adevărată putere. Burse, gratuități și planuri mari pentru viitor

612
4
Cum au ajuns elevii din Constanța să fie o adevărată putere. Burse, gratuități și planuri mari pentru viitor - asociatiaelevilor-1497544055.jpg

Articole de la același autor

"De patru ani de Asociația Elevilor din Constanța nu doarme și nici nu lasă pe alții să doarmă!". Aceasta este fraza care rezumă cel mai bine activitatea asociației care a pornit ca o voce a elevilor constănțeni și a ajuns să lupte pentru drepturile tuturor elevilor. La ceas aniversar, bilanțul celor patru ani de existență numără foarte multe reușite, concretizate în reduceri pe transportul local, burse și manuale școlare gratuite pentru toți elevii.


"Ideea de a înființa o asociație independentă a elevilor în județul Constanța nu a fost deloc una care să vină pe moment. Această idee a fost de multe ori luată în considerare de liderii elevilor constănțeni, reuniți la acea vreme în Consiliul Județean al Elevilor. Chiar și la nivel național a existat această dorință, prin care să se constituie asociații reprezentative ale elevilor la nivel județean, prin intermediul strategiei Consiliului Național al Elevilor din anul 2012", a explicat Alexandru Bajdechi, unul dintre fondatorii AEC și actualmente vicepreședinte.


Reducere la transport și burse


Principalele două proiecte cu care fondatorii AEC au plecat la drum, în iunie 2013, au fost obținerea reducerii la transportul local în comun pentru toți elevii care studiază în municipiul Constanța și modificarea legii educației, în sensul reacordării dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor. Ambele au fost duse la bun sfârșit, elevii din municipiul Constanța având transport local în comun redus începând cu luna fe-bruarie 2015, iar dreptul de vot în Consiliul de administrație a fost re-acordat pe data de 30 aprilie 2015.


Ulterior, la aceste realizări, s-au mai adăugat obținerea acordării de burse școlare pentru peste 11.000 de elevi din municipiul Constanța, obținerea respectării dreptului de reducere de 75 la sută pentru accesul la muzee, pentru peste 100.000 de elevi și 15.000 de studenți din județul Constanța, asigurarea manualelor școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a, din învățământul de stat, și pentru elevii din învățământul privat din România, precum și aprobarea Statutului Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor din România.


Planuri mari


Iar planurile pentru viitor sunt cel puțin la fel de mari. "În continuare, AEC va activa pe subiecte precum: asigurarea accesului liber la educație al elevilor și a unei finanțări care să asigure calitatea actului de educație, asigurarea integrității și bunei guvernanțe a actului de educație, combaterea discriminării. Unul din principalele deziderate ale AEC este obținerea acordării burselor școlare și a pazei unităților de învățământ în toate localitățile județului Constanța, în prezent doar 10 comunități locale din 70 acordând burse și doar 21 asigurând paza", a anunțat Constantin Alexandru Manda, actualul președinte ale AEC.


Comentează știrea

Profesor
16 iunie 2017
Felicitari și succes

Felicitari dragi elevi! Rezultatele voastre sunt importante, pentru voi, dar si pentru adultii care decid in jurul vostru, pentru voi. Aceste rezultate va obliga, insa pe mai departe!!! Succes si bucuria implinirilor.

Ct
16 iunie 2017
normalitate...

f bine ca li se ofera burse meritorii, transport gratuit , samd... problema este nivelul scazut al educatiei ,per ansamblu...anual ies mii de semianalfabeti licentiati, mii de diplome de bacalaureat acordate nemeritat, sa fim seriosi, examenul de bac e sub nivelul unui extemporal de acum 20 de ani... iar profesorii au vina lor, degeaba pozeaza in mironosite... ei si parintii lingai, care nu stiu ce fonduri sa mai inventeze...rezultatul, copii acoperiti de diplome si hartii, in realitate, semianalfabeti licentiati...vin la angajare si te minunezi de prostia,lipsa culturii generale si a specializarii in particular...

Niky
16 iunie 2017
de bine

Angajam asistente medicale cu experienta minima 1 an / oferim salarii atractive si program flexibil tel 072342997.

v
17 iunie 2017
scoala

Pai, se fura tot: evaluare, bac, olimpiade, note si orice alt fel de avantaje, contra cost, desigur. Iar fondurile "ilegale" sunt impuse, prin orice metode. Numai elev sa nu fii.

Răspuns la: normalitate...
Adăugat de : Ct, 16 iunie 2017
f bine ca li se ofera burse meritorii, transport gratuit , samd... problema este nivelul scazut al educatiei ,per ansamblu...anual ies mii de...
Pagina a fost generata in 1.4856 secunde