Cum devin elevii victime ale internetului

491
1
Cum devin elevii victime ale internetului - colegiulpedagogic7-1360511093.jpg
Am participat, recent, la o foarte interesantă activitate desfășurată la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" din Constanța, unde au fost dezbătute capcanele ce-i pândesc pe elevii care navighează pe internet. 


Coordonată de psiholog profesor Mihaela Nicolaev, activitatea a pus în discuție problemele concrete pe care le întâmpină copiii în cazul în care oferă prea multe informații personale. În sală au fost prezenți elevi de la clasele a VII-a A și B, vârsta pe care o reprezintă aceștia fiind considerată a fi cea mai expusă riscului, dar și voluntari ai colegiului, care au desfășurat diverse sondaje la clasele mai mici. 
Eleva Melisa Nazif, președintele consiliului elevilor din această instituție, afirma că s-a încercat punerea în discuție a ambelor puncte de vedere: avantajele și dezavantajele navigării pe internet. "Am fost surprinsă să constat că, în general, cei care au probleme pe internet nu le spun părinților acest lucru, motiv pentru care i-am îndrumat să povestească măcar unui prieten". 
Printre avantajele pe care elevii le găsesc în petrecerea timpului pe internet ar fi accesul nelimitat la informații, socializarea, dar și ca sursă de inspirație pentru diversele referate pe care le au de realizat. (Adio, studiu în bibliotecă!). 
Iar printre pericole, au enumerat riscul de a fi hărțuiți de diverse persoane, până la a li se fura identitatea. Întrebați cum reacționează când se simt hărțuiți, elevii au afirmat că scot din lista de prieteni persoana respectivă. 
La această activitate, a fost invitat și un reprezentant al Agenției Naționale împotriva traficului de persoane, care, prin intermediul unui filmuleț, le-a exemplificat celor prezenți în amfiteatru cât de ușor se poate ajunge ca de pe internet să cadă pradă unor adulți, care de cele mai multe ori fac parte din anturajele familiei și par de bună credință.
În anul școlar 2012-2013, elevii voluntari de la Colegiul Național Pedagogic organizează și susțin, în colaborare cu profesorii constănțeni implicați în proiect, activități de informare și formare a elevilor, în legătură cu utilizarea responsabilă a internetului și cu evitarea pericolelor existente în mediul virtual. La nivelul colegiului, site-ul oficial al proiectului este  http://www.sigur.info, iar pagina "regională" de facebook este Sigur Info Constanța. Din aceste surse, copiii, adolescenții, profesorii și părinții află informații utile despre modul de navigare pe internet și despre cum își pot rezolva problemele cu care se pot confrunta în lumea virtuală, dar și în cea reală.                  


Spre exemplificare, iată câteva sfaturi de care ar trebui să țină seama toți:
l Dacă o persoană este neplăcută, îți adresează întrebări personale sau intime, te hărțuiește sau amenință verbal, încheie discuția cu acea persoană.
l Nu da date personale, poze cu tine și nu te expune la webcam persoanelor pe care le întâlnești în mediul online.
l Nu te întâlni în viața reală cu persoane cunoscute în mediul online fără să îți anunți părinții înainte. Nu merge niciodată singur la o întâlnire de acest fel.
l Ai încredere în intuiția ta. Dacă simți ceva în neregulă cu persoana cu care te întâlnești, mai bine renunță la întâlnire. 


Comentează știrea

parinte
11 februarie 2013
psiholog scolar

Activitatile initiate de psihologii scolari sunt foarte interesante si folositoare pentru elevi si parinti.

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Polițiștii, alături de elevi
Pagina a fost generata in 1.172 secunde