De vorbă cu părintele Marius Moșteanu

"Dacă nu putem ține postul de bucate, e bine să-l ținem pe cel de păcate!"

4101
21

Articole de la același autor

De vineri, 14 noiembrie, creștinii ortodocși au intrat în postul Crăciunului, care se încheie pe 24 decembrie. Despre importanța, dar și frumusețea acestui interval din care s-au scurs deja șapte zile (din cele 40), am stat de vorbă cu deosebitul părinte paroh Marius Moșteanu, de la Biserica "Sf. Nicolae Vechi" din Constanța. 


- Cât de important este postul Crăciunului, în comparație cu celelalte? 


- Este important în măsura în care înțelegem că viața noastră este plină de evenimente. De exemplu, una este pregătirea pentru un botez, alta este pregătirea pentru o cununie, alta pentru o zi onomastică ori o aniversare. Posturile sunt închi-nate unor sărbători și nu sunt ceva în sine, ci doar mijlocul prin care se ajunge cu o mai mare bucurie la sărbătoare. Mi-aduc aminte de un părinte foarte înduhovnicit de la Muntele Athos ce a răspuns când a fost întrebat de cineva dacă postul reprezintă ceva în sine. "Fratele meu, cu ce ai ajuns aici, la mine? Ai venit cu vaporul, da? Ei uite așa se întâmplă și cu postul. Postul este un mijloc de a ajunge la destinație". 
Ca să înțelegem mai bine, postul nu se compară cu cel al Paștelui sau al Sfintei Marii. Sunt doar "vehicule" cu care ajungem la diverse distanțe. 
Postul nu trebuie privit neapărat ca o abstinență. Dacă am da numai definiții negative, să nu mănânci aia sau să nu faci aia, ar însemna din punct de vedere pedagogic un lucru asemănător cu ceea ce interzicem unui copil. Și pe care astfel îl stârnim și mai intens. De fapt, postul ne îndeamnă să fim cumpătați, ne îndeam-nă să fim mai buni, adică ne îndeamnă la acțiune, nu la neacțiune. Ne îndeamnă să fim mai atenți cu noi. 
Eu, ca duhovnic, am diverse întâlniri cu oameni care se declară neputincioși. Și atunci îi întreb cine le-a spus că postul înseamnă numai să NU faci. Așa că trecem la etapa cealaltă, adică îi îndemn să țină un post activ: ajută pe altul să țină post, fii mai darnic cu cineva. Trebuie să vedem lucrurile în mod foarte rea-list. Ceea ce putem noi să facem sunt lucruri reale, de care au nevoie cei din apropierea noastră. Dacă nu putem să ținem postul celălalt, de bucate, e bine să-l ținem pe cel de păcate. 


- Și ce ar presupune acest alt fel de post?


- Să fim mai îngăduitori, să nu mai invidiem atât de mult, pentru că fără să ne dăm seama orice comentariu și orice comparație a noastră cu celălalt are în subsol o invidie. Să începem să ne vedem de ale noastre, să ne schimbăm modul de viață, să-l ajutăm și pe celălalt să trăiască într-un fel. Inclusiv cu o privire blândă pe care i-o aruncăm cuiva, cu o îmbrățișare, îl facem să se simtă persoană importantă. Pentru că în ziua de astăzi foarte multă lume se intersectează și este indiferentă. Trebuie să știm că ade-văratul sens al conviețuirii creștine este acela care ne învață că nu este suficient să nu-l omori pe celălalt, ci trebuie să-l ajuți să trăiască. 


- Se diferențiază cu ceva cei care țin post doar în anumite zile, cum ar fi miercuri și vineri? 


- Postul trebuie văzut diferit, pentru că diferiți suntem și noi, oamenii. În ortodoxie nu se poate vorbi de păcate înainte de a se săvârși ele. Au venit mulți să ceară tot felul de dezlegări. Dar nu se poate da o dezlegare înainte de a se săvârși ceva. Ca și cum biserica ar fi de acord ca cineva să țină post și altcineva nu. Regula este pentru toți să ținem post. Părintele Arsenie zicea: "Tată, facem ce putem, de restul ne spovedim!". Orice lucru pe care îl facem în materie de post sau de pregătire este un lucru bine primit de la Dumnezeu. Măcar să facem ceva, decât să nu facem nimic. Anul acesta mai puțin, anul viitor mai mult, până ce ne intrăm într-un ritm prin care să înțelegem că sărbătoarea ne așteaptă pe toți. De altfel, sărbătoarea Crăciunului va veni și pentru cei care postesc și pentru cei care nu postesc. Satisfacția este diferită. 


- Cum apreciați speranța tinerilor de a li se îndeplini o dorință la finalul postului? 


- Eu aș vrea să văd întotdeauna partea bună a lucrurilor. În primul rând, tinerii au nevoie să-și exerseze voința. Au nevoie să-și învețe ei niște lecții pe care singuri și le predau. Au nevoie de ambiție. Pentru aceasta aș îngădui acest post pe care îl țin unii și alții în vederea împlinirii unei dorințe. Pe de altă parte, a pune patimă introduce o relație comercială între tine și Dumnezeu. Această târguială poate să uzeze relația omului cu Dumnezeu. Pentru că dacă nu obține ceea ce și-a propus, bineînțeles că poate fi perceput acest lucru ca pe o tragedie. Doar dacă ar spune că nu e o tragedie, pentru că și-a dat seama câtă voință are, deci poate mai mult decât credea. Orice eșec poate să fie o lecție deosebită de a învăța că viața este mult mai profundă decât superficialitatea cu care am privit-o. Nu există de fapt eșec, există numai victorii, dar noi trebuie să știm cum ne-a fost ambalată această victorie. 


Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Liviu Chilian
20 noiembrie 2013
"Biserica", instrument pentru legitimizarea kkpIUDAlismului

Bunica mea dinspre tata, a fost crestina ortodoxa. S’a nascut asa, langa manastirea lui Brancoveanu, din Horezu, din mama crestina ortodoxa; mama ce, la randul ei, a venit pe lume din parinti crestini ortodocsi. Bunica mea paterna a crescut crestina ortodoxa – aceasta fiind calea ce a ajutat’o sa ajunga la Credinta - credinta fara de care nu’l putem multumi pe Dumnezeu; crezul crestin fiind singurul ce ne da puterea spiritului asupra trupului; una din caile ce ajuta spiritul-sufletul sa se'ntareasca, sa tina’n frau trupul, fiind postul – postul mare, postul mic, sau testele VOINTEI cristice. Timp de patruzeci de zile, bunica mea dinspre tata, tinea postul mare, pentru ea asta’nsemnand rugaciune si traiul numai cu paine uscata si ceai ne’ndulcit. Eu am trait departe de bunica mea – am vazut’o numai de patru ori in viata mea –, a treia oara canda a venit la noi, in Misia, inainte de Pasti, si tinea postul asa cum ar trebui s’o faca orice crestin – lucru pe care eu, atunci, nu’l intelegeam. --- Din pacate, "biserica" rromarlaneasca de azi, poate fi caracterizata oricum, dar numai crestina nu! Dupa crima din Decembrie’nsangerat, "biserica" a devenit un INSTRUMENT pentru LEGITIMIZAREA kkpIUDAlismului-cleptomaniac-rromarlanesc si TRADARII nationale; instrument nefast pentru OCROTIREA/incurajarea unulasutasilor-DECADENTI: politicastri, merdialqaedani, bisnitzari de "afaceri" si DEZUMANIZATI din industria-satanic-mondena – vezi prezenta unui "popa" la orice eveniment provokat de DECADENTI! --- Am fost in Jericho, pe Quarantania, Muntele Tentatiei unde Mantuitorul a rezistat patruzeci de zile, ispitelor diavolesti. --- "The mountain is also known as Mount Quarantania and Jebel Quarantul. Both names arise from a mispronunciation of the Latin word Quarentena, meaning 40, the number of days in Christ’s fast. This period of fasting became the model for the practice of Lent in Christian churches."

Pestee
20 noiembrie 2013
peste

Celalte pacate fiind: sa dai spaga ,sa dai mita, sa iei spaga ,sa iei mita,sa ,,sa treci pe rosu la semafor,sa calci pietoni..sa te muste cainiii vagabonzi:))

Liviu Chilian
22 noiembrie 2013
Unul din pacate e sa fii Rromarlan-kkpIUDAlist

Un cre(s)tin-Rromarlan suna la radio Erevan si’ntreaba ce e pacat – sa fii "popa"-rector la o "universitate" laika, sau, rector fiind, sa demisionezi pentru ca n’ai cerut spaga in produse religioase de la "studenti". Raspunsul ar trebui merdiatizat: "E pacat sa fii Rromarlan kkpIUDAList"!

christian louboutin wikipedia
23 noiembrie 2013
christian louboutin wikipedia

Christian Louboutin Chaussure Louboutin Fabricant de chaussurestalons hauts Au Prix De plus de Reste flux constant d'acheteurs, Tom Cruise AINSI Que de personnaliser ans 50% gs écoulement SA FILLE UNE PAIRE DE PRIX Autant Qué L'attraction Sur les Semelle fards apparentés. Also populaire de style contemporain Matre chaussure ONU Particulier, Christian Louboutin Est certainement La Meilleure publicit de sa figure apparat gnralement DANS juin Varit de clbration. Il a utilis des Nations Unies profil de haut. christian louboutin wikipedia http://www.ville-bollene.fr/louboutin_chaussures.php?p=christian louboutin wikipedia

semelle rouge louboutin
24 noiembrie 2013
semelle rouge louboutin

Avail Chaussures Christian Louboutin en ligne a prix discount Si vous possédez une paire de chaussures Christian Louboutin, cela signifie que vous possédez les meilleures chaussures qui ont fait par le meilleur matériel de qualité et dans le monde. semelle rouge louboutin http://www.ville-bollene.fr/louboutin_chaussures.php?p=semelle rouge louboutin

Ioan
24 noiembrie 2013
Despre post

In Biblie, in Noul Testament, nu veti gasi postul ca o regula sau ca o porunca. In vechiul Testament, era o regula, azi nu mai este. Important este sa respectam noua lege a lui Dumnezeu,sa respectam cele zece porunci. Daca urmam traditiile si obiceiurile(care nici macar nu exista scrise in Sfanta Biblie), suntem pe un drum gresit, fara sa ne dam seama.

louboutin toulouse
1 decembrie 2013
louboutin toulouse

Le BSF a mis en place des points de convergence pour intercepter bétail en direction de la frontiere du Bangladesh dans le Meghalaya, ainsi que dans l'état. BSF hommes qui arretent de contrebande sont souvent riposté par des transporteurs transportant du bétail sur pied a travers la frontiere, a dit la source. louboutin toulouse http://www.ville-bollene.fr/louboutin_chaussures.php?p=louboutin toulouse

asics balonmano
2 decembrie 2013
asics balonmano

Die auf dieser Website ver?ffentlichten Inhalte unterliegen dem deutschen Urheber- und Leistungsschutzrecht. Jede vom deutschen Urheber- und Leistungsschutzrecht nicht zugelassene Verwertung bedarf der vorherigen schriftlichen Zustimmung des Anbieters oder jeweiligen Rechteinhabers.Super starken Halt soll sie bieten. asics balonmano http://www.strongerbritney.com.ar/asics.php?p=asics balonmano

convins
25 decembrie 2013
Ateu

pana si Biblie a fost scrisa de mana omului, acest zeu marit a facut multe in spatoi ca pe pamant nu se vede nimic, bisericile sunt facute de om, la fel si ''icoanele facatoare de minuni '

christian louboutin ron ron
28 februarie 2014
christian louboutin ron ron

christian louboutin usa careers Stiri Cultură-Educație : "Dacă nu putem ține postul de bucate, e bine să-l ținem pe cel de păcate!" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin ron ron http://pittie.delmonsolutions.com/images/authentic-christian-louboutin-shoes-on-sale.asp

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5706 secunde