Dan Puric, desființat de Pleșu: "Nu are cultură suficientă. Vrea să pară altceva decât este". Are "gândire de tip Becali"

980
6
Dan Puric, desființat de Pleșu:

Articole recomandate

Scriitorul Andrei Pleșu, cel care a primit în urmă cu o lună titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Ovidius", decernat pentru întreaga sa activitate în domeniul culturii, a lansat o îndreptățită critică la adresa actorului și "filosofului" Dan Puric.


Pe pagina sa de Facebook, Andrei Pleșu îi reproșează lui Puric că încearcă să devină un "guru" deși, nu e pregătit pentru acest rol.


"Domnul Dan Puric a ieșit din sfera [actoriei, n.n.] unde este cu adevărat competent, înalt competent. A făcut un sindrom de guru. Părerea mea sinceră este că el nu este pregătit pentru acest rol, din două motive. Unu: se simte indecent de bine în el, iar asta se vede din mica pompă profetică a discursului. Doi: n-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbracă. Regula e să nu citezi mai mult decât citești. […]


Domnul Puric recurge frecvent, atât cât l-am urmărit, la nume, probleme și concepte despre care nu are decât o informație de dicționar, sau din auzite. Nu poți scoate din pălărie, una-două, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, dacă nu ai avut cu ei un comerț cât de cât consistent. Eu unul nu înțeleg de ce face asta domnul Puric. În termeni creștini, i-aș vorbi de "slavă deșartă": vrea să pară altceva decât este.


La cât e de inteligent și de angajat spiritual, aș fi așteptat să-l văd mai smerit, mai aproape de discursul unui mărturisitor decât de acela al unui gânditor amator. Dar mai e ceva: domnul Puric a adoptat o strategie pedagogică riscantă. Când vrei să educi pe cineva, nu începi prin a-l flata. Dacă vrei ca cineva să învețe ceva, nu-i spui mereu că n-are nimic de învățat.


Or, domnul Puric încurajează un soi de legendarizare arbitrară a națiunii, din care rezultă că ea frizează desăvârșirea. Atunci la ce bun s-o mai dăscălești? Suntem unici, persecutați de tot mapamondul, singurii creștini adevărați, speranța lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui să facă posibile asemenea analogii", scrie Pleșu pe pagina sa de Facebook.


Comentează știrea

Costea
28 decembrie 2015
Așa dar

Poate ca are dreptate dnul Pleșu pe alocuri ,dar nu in totalitate.Am vazut profesori universitari,doctori ,ingineri,cercetatori ,preoti,deci oameni din toate paturile sociale care au asistat la prelegerile lui Puric,și sa ințeleg ca toți acestia nu au stiut de ce sunt in sala?Puțin probabil,atata timp cat au platit biletul la intrare.Oamenii au pareri diferite.Daca il intreb pe Basescu despre Plesu ,in perioada cat a fost consilierul lui,cam ce o sa spuna despre Plesu?

Spectacol logoreic
28 decembrie 2015
Credința (credulitatea)... cu binecuvântare !

Are dreptate totală, recrudescența religioasă contemporană zisă "mântuitoare" duce la pierzanie: enorma armată a popimii "cere "țării bani de la buget, pământ, clădiri, păduri, frecvențe radio TV etc., cere sănătatea mintală a enoriaților mai ales a tinerimii contra miluit, mântuit, sfințit, lumânărit, închipuirilor fantasmagorice, elucubrațiilor mintale a hirotoniților. E la paritate cu structurile străinilor dintre granițele țării prin FURT și înșelătorie... ! Nu-s profet (n-am anteriu !), dar ne PIERDEM ȚARA "miluiți" fiind, dacă n-am pierdut-o: DEJA !

dan puric
28 decembrie 2015
asa de important?

de cand a devenit dan puric asa de important si de bagat in seama? de ce se uita toti in gura lui?

Pavel Petre Petre
28 decembrie 2015
Gargara !

L-am ascultat odata , de doua ori , de trei ori , de patru ori , de cinci ori , de fiecare data cate doua-trei ore . Si dupa aceste ore , chinuitoare , complicate , contradictorii , consumate si scazute , din viata si asa scurta , stearsa si neinsemnata a unui cetatean mioritic , au ramas nenumarate intrebari , la care , nu sunt in stare sa-mi raspund ( ca eu mi-am pus intrebarile ...) . De pilda , fiind geniali , de felul lor , romanii , de ce sunt , ca tara , la coada Europei ? De ce isi omoara copiii , femeile , batranii si toti bolnavii , in spitalele mioritice ? De ce sunt bani pentru catedrale si nu pentru spitale ? De ce nu sunt bani pentru cercetare ? De ce sunt importate majoritatea medicamentelor si vaccinurilor necesare poporului si nu sunt produse in tara ? Nu avem flota maritima , nu avem flota aeriana , nu avem industrie , nu avem infrastructura , nu avem nici macar bunul-simt sa constatam ca este vai de steaua noastra si apare limbricul asta cu discursul sau de legionar , ca Romania a ajuns deja ca ,,soarele de pe cer '' . Zau , sunt fericit , ca nu locuiesc zilnic , in Romania ...

e plina tara
28 decembrie 2015
de intelectuali care sa ne invete...

I-am ascultat pe amandoi, de mai multe ori, si...ca sa fiu sincer, parca ma regasesc mai degraba in spusele lui Andrei Plesu, in viziunea lui despre romani si tara in care ne-am nascut si in care traim...mai mult sau mai putin. De pilda, mi-a placut ce a spus despre patriotismul romanilor, ca e oarecum exagerat, nu felul in care il simtim, ci cum il definim. O fi si Dan Puric un intelectual, nu e nici prost, ce-i al lui e pus deoparte, are si talent actoricesc, dar parca prea sare de la una la alta, parca prea exagereaza in unele privinte, cumva pare a fi de acord cu toata lumea, si de fapt cu nimeni! Destul de greu de urmarit, de-aceea nu prea inteleg de ce e invitat peste tot, sa ne vorbeasca despre 'identitatea romaneasca'. Stie cineva care este ? Si o mai avem, acum ca suntem europeni?

Liviu Burebista
9 martie 2018
Plesu , un pork bine ingrasat

Bai Plesule, tu te crezi mare invatat, dar nu esti. Esti o sluga basista si atat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4667 secunde