Interviu cu rectorul Sorin Rugină

De ce a rămas Universitatea "Ovidius" fără studenți

2018
4
De ce a rămas Universitatea

Articole de la același autor

Începând de astăzi, la Universitatea "Ovidius" din Constanța debutează cea de-a doua sesiune de admitere pentru studii de licență, candidații având la dispoziție pentru a se înscrie peste 2.000 de locuri. Motiv pentru ca rectorul, prof. univ. dr. Sorin Rugină, să aducă anumite lămuriri legate de această nouă etapă.

- De ce a rămas un număr atât de mare de locuri pentru sesiunea a doua de admitere?

- Teoretic, frapează numărul mare de locuri, dar peste tot au rămas cu miile la "cu taxă". Explicația cea mai plauzibilă constă în faptul că sunt numeroși candidații care se înscriu la două facultăți, în centre diferite, și în final optează pentru una dintre ele. De aici provine diferența între numărul de înscriși și numărul de înmatriculați. Dar în toamnă, acum, ei se vor rearanja și sigur vor fi ocupate toate locurile rămase. Noutatea o constituie cele șapte locuri rămase neocupate la "fără taxă" de la stomatologie și 23 la "cu taxă". Care din punctul meu de vedere reprezintă un lucru pozitiv, întrucât va atrage concurenți care n-au reușit în alte centre. Va fi iar o selecție mult mai riguroasă și vom avea candidați mult mai bine pregătiți. Chimia a fost o piatră de hotar pentru toți candidații. Și la medicină generală mediile au fost grevate de aceeași materie, și nu de anatomie.

Acum mecanismul fiind exersat, comisiile fiind aceleași, lucrurile vor decurge mult mai simplu.

- În condițiile în care universitățile private au atras candidați cu taxe de școlarizare mult mai mici, intenționați reducerea lor?

- Migrația în funcție de taxe este o realitate. Problema este perspectiva. Nu putem să luăm o taxă mai mică decât este locul bugetat de Ministerul Educației, între 4.000 și 5.000 lei și atunci eu nu pot să cer 2.000 de lei. Atunci ori nu plătești cadrele universitare, ceva se întâmplă. Probabil că au alte mecanisme economice de a compensa. Așa că noi deocamdată mergem la minimum locul bugetat și sigur că acolo unde crește interesul, la medicină, avem tot interesul să luăm bani în plus.

- Aveți în vedere înființarea de colegii în cadrul Universității "Ovidius"?

- La un anumit moment, va trebui să reducem numărul de locuri, pentru că se estimează o scădere de circa 40% în populația care va putea candida la facultate. De altfel, tendința europeană este de a concentra numărul de locuri pe cele bugetate, în așa fel încât să se poată face o selecție corectă. Dar se vor căuta variante alternative, cum ar fi colegiile universitare, unde să poată fi absorbiți cei care nu au promovat Bacalaureatul. Este o masă foarte importantă, care a ajuns undeva la 160.000 de candidați la nivel național, în ultimii trei ani. Printre aceștia se numără sigur și oameni care merită o altă șansă. Există un program european finanțat și Ministerul Educației stimulează această chestiune, de a înființa astfel de colegii. Pe de o parte, le oferim o anumită pregătire și, paralel, ei își pot finaliza Bacalaureatul și pot accede chiar în facultăți. Un soi de pregătire care să ne mențină masa de candidați. Sunt specializări care au existat și înainte, acum ajungând la nivel de facultate.

Urmează să vedem cu ce propuneri vor veni și colegii noștri, pentru că le-am oferit spre reflecție această temă pe perioada vacanței și avem în vedere înființarea a unu sau două colegii.

- Cei trei decani suspendați se vor mai întoarce pe funcții?

- Deocamdată, li s-a prelungit suspendarea, pentru că nu s-a putut finaliza confruntarea, aflându-se în concedii. Șanse de a se întoarce pe funcțiile de decani ar fi existat dacă ar fi colaborat, dar deja momentul este depășit, din moment ce am ajuns în instanță. Și faptul că instanța ne-a dat dreptate înseamnă că nu a fost o măsură intempestivă.

Începând de astăzi, pentru transparentizare, așa cum mi-am asumat în campania electorală, vom merge în toate facultățile și vom sta de vorbă cu toate departamentele, pentru că nu toată lumea a fost consultată, iar aceasta este numai vina decanilor. În niciun caz nu vom începe o "vânătoare de vrăjitoare" cum fals acreditează unii. 

Comentează știrea

Marinescu
1 septembrie 2014
Din incompetenta

au ramas fara studenti pt ca profesorii in loc sa meraga din liceu in liceu sa prezinte oferta universitara prefera sa se "manance" intre ei

mama furioasa
3 septembrie 2014
DECAN FULEA-O RUSINE

au ramas fara studenti ptr ca oameni precum profesorii de acolo,care nu trec pe la cursuri ci stau toata ziua in birou,nici macar nu au bunul simt sa le predea...si la examene dau cu ei pe pereti...de ce nu se uita d-nul decan la anul III-LITERE sa vada cati au restante din cauza d-nei Fulea ???? Oare nu se gandeste nenorocita ca are si ea copii,sau poate nu are ca sta in birou si urla ca nebuna!!!!

Răspuns la: Din incompetenta
Adăugat de : Marinescu, 1 septembrie 2014
au ramas fara studenti pt ca profesorii in loc sa meraga din liceu in liceu sa prezinte oferta universitara prefera sa se "manance" intre ei
un fost student
4 septembrie 2014
de aia nu sunt studenti

Va spun eu de ce nu aveti studenti domnule Rugina pentru ca profesorii din Universitatea Constanta sunt slab pregatiti, nu stiu sa lucreze cu studentii, nu se invata mai numic iar spagile sunt cam mari si cerute f des chiar daca esti pregatit. Asta sa vorbiti cu Decanii nu alte prostii.

eu
18 septembrie 2014
pt ce faci facultate?

Nu mai sunt studenti pt ca toti pleaca afara sa lucreze, daca au luat sau nu bac-ul. Faci facultate ca sa ce? Sa te angajezi casiera la omv sau in supermarchet? Fiti seriosi ! Studenti nu mai sunt pt ca nu vrea nimeni sa piarda niste bani si TIMP degeaba. Punct!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6751 secunde