De ce nu reușesc elevii constănțeni să-și aleagă un lider. Situația de la Constanța, unică în țară

338
1
De ce nu reușesc elevii constănțeni să-și aleagă un lider. Situația de la Constanța, unică în țară - consiliuljudeteanalelevilor-1427995888.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Constanța a organizat, ieri, alegeri pentru desemnarea președintelui și a biroului executiv, însă nici de data aceasta elevii constănțeni nu au reușit să-și aleagă un lider. Alegerile au fost amânate cu cel puțin două săptămâni, pentru că în sală au fost prezenți doar 34 de președinți de consilii școlare, ceea ce a însemnat că ședința nu a avut cvorum. 


Miruna Apetroaei, în prezent președinte interimar al Consiliului Județean al Elevilor Constanța, și Andrei Eduard Burghelia, în pre-zent președinte al Asociației Elevilor Constanța, și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte. 


Horia Onița, președintele Con-siliului Național al Elevilor, s-a aflat la Constanța, pentru a supraveghea bunul mers al lucrurilor. "Am venit la Constanța din Oradea pentru a mă asigura că procesul de alegere al noului birou executiv al Consiliului Județean al Elevilor Constanța va fi unul corect, că se vor respecta procedurile și că într-adevăr decizia le aparține elevilor și este una reprezentativă", a transmis acesta. 


Întrebat dacă sunt suspiciuni cu privire la alegeri, acesta a exclus orice formă de sabotaj, însă a subliniat ideea că doar în Constanța se iau în considerare atât consiliile liceale ale elevilor, cât și cele gimnaziale, ceea ce a dus la un lucru prevăzător încă de la început: ședința nu a avut cvorum, drept pentru care nu s-a ales niciun președinte. 


"Există 129 de președinți ai con-siliilor la nivel liceal și gimnazial, dintre care 59 la nivel liceal. În mod normal, în majoritatea consiliilor jude-țene din România se iau în considerare liceele și astfel cvorumul este mai ușor de obținut. În afară de Constanța, eu nu am văzut niciun consiliu care să ia în considerare și gimnaziile", a explicat Horia Onița. 


Ce și-au propus candidații 
Miruna Apetroaei a transmis că și-a propus să-i ajute pe elevii care își doresc să studieze în străinătate. "Deja am inițiat patru proiecte la nivel județean, în care putem să-i ajutăm pe colegii noștri să se implice mai mult, să vadă ce înseamnă să fii elev și, mai ales, să aibă un dosar mai bun pentru admiterea la facultățile din afară. Sunt președintele consiliului elevilor din Colegiul Mircea cel Bă-trân, iar acolo sunt niște cerințe, niște pretenții și trebuie să te impui cu adevărat", a precizat candidata la funcția de președinte. 


De cealaltă parte, Andrei Eduard Burghelia și-a propus să lupte pentru drepturile elevilor, iar aceștia să beneficieze de burse și manuale școlare gratuite, chiar și în clasa a XII-a, conform legii. 


"Alături de colegii mei îmi doresc să depolitizăm structura reprezen-tativă a elevilor, astfel încât In-spectoratul Școlar să nu mai aibă putere asupra Consiliului Elevilor. Candidez pentru că îmi doresc ca elevilor să li se respecte drepturile. Elevii trebuie să beneficieze de manuale școlare gratuite chiar și în clasa a XII-a, așa cum este specificat în Legea educației naționale. Profesorii nu au voie să le ceară elevilor bani pentru fondul școlii, iar orice abatere trebuie sancționată", a afirmat can-didatul la funcția de președinte.


Comentează știrea

Alexandru Bajdechi
3 aprilie 2015
Vrajeala

Vrajeala. Nu au vrut sa faca alegeri pentru ca pierdea Apetroaiei. Vedeti Regulamentul CJE Constanta: Art.2. - În cadrul Consiliului Județean al Elevilor, au drept de vot doar președinții de Consilii Școlare ale Elevilor la nivel liceal, președinții de Consilii Școlare ale Elevilor la nivel gimnazial având doar statut de observator, constituirea Consiliilor Școlare ale Elevilor la nivel gimnazial nefiind obligatorie. Cvorum a fost. Nu au vrut sa faca alegeri.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0579 secunde