De ce trebuie să fim mândri că suntem dobrogeni

541
1

Articole de la același autor

Zilele acestea, numeroase instituții, de diverse ranguri, s-au mobilizat pentru a omagia împlinirea a 135 de ani de la reintegrarea Dobrogei în cadrul statal românesc, un moment comemorativ ce ne reamintește și unicitatea meleagurilor pe care trăim, ca model de conviețuire interetnică.

Marcăm, la 14 noiembrie, în fiecare an, una dintre etapele fundamentale în făurirea statului național unitar român, un moment de care ar trebui să-și amintească chiar și elevii constănțeni de-o șchioapă. 


Ieri, la Catedrala "Sfinții Petru și Pavel" din Constanța, a avut loc o ceremonie religioasă în cinstea eroilor cărora astăzi ar trebui să le purtăm prețuirea, fie și printr-o clipă de aducere-aminte. 


Despre valoarea istorică a mo-mentului de la 14 noiembrie 1878, ne-a vorbit prof. univ. dr. Ion Bito-leanu, cel care și-a dedicat o viață istoriei acestui colț de Românie. 


"14 noiembrie 1878 reprezintă pe firmamentul istoriei naționale o dată înscrisă cu litere de aur. În cei 135 de ani câți sărbătorim zilele acestea, unii istorici au folosit pentru acest eveniment termenul de «realipire» și chiar «reanexare», ceea ce implică perfide primejdii, dând apă la moară acelor istoriografii străine care chiar asta susțin: că România a anexat acest teritoriu prin dreptul forței, având în vedere războiul victorios din 1877 împotriva Imperiului Otoman. Evenimentele se cunosc: în anii 1877-1878, România s-a angajat în războiul victorios împotriva Imperiului Otoman, obținându-și la sfârșitul ostilităților independența de stat, recunoscută pe plan juridic inter-național și de Tratatele de pace încheiate cu acest prilej. Sentimentele cu care populația Dobrogei a primit reintegrarea ținutu-lui în cadrul unui stat ce-și respecta cetățenii, indiferent de etnia lor, au fost justificate și de declarațiile solemne ale autorităților, în frunte cu domnitorul Carol I", afirma prof. Bitoleanu. 


Și când vorbeam de unicitatea Dobrogei, ne refeream la Proclamația cu care s-a adresat domnitorul la Brăila, pe 14 noiembrie 1878, și care este de o actualitate impre-sionantă, acum, când se vorbește de Uniunea Europeană. "Soldați! Pu-terile mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Do-brogea, această veche posesiune a prinților noștri de mai înainte. În această nouă Românie, veți găsi o populațiune care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veți găsi și locuitori de alt neam și alte credințe. Toți aceștia, care devin membri ai statului român, au același drept la protecțiunea și dragostea voastră! Între ei veți găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire ca să respectați credința lor. Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni, ceea ce ați fost atât în timp de pace, cât și pe câmpul de onoare: model de bravură și de disciplină, apărători ai drepturilor României, ai legalității și civilizației Europei. Trăiască România!".


Pe 23 noiembrie, când au sosit trupele române în Constanța, orașul era împodobit, iar, potrivit telegra-melor vremii, peste 5.000 de per-soane au luat parte la festivitățile prilejuite de acest eveniment istoric. 


Comentează știrea

Marius
15 noiembrie 2013
Dobrogea mea iubita

Ce momente unice au prins sramosii nostrii...pacat ca generatiile actuale nu mai sunt capabile sa se ridice, nici macar moral,la acel nivel. Din pacate, ca si Bucovina sau Banatul, nici Dobrogea nu este in totalitate in granitele firesti. Traiasca Dobrogea! Traiasca Romania!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3656 secunde