De Ignat, este bine ca oamenii să vadă sânge!

221
4
De Ignat, este bine ca oamenii să vadă sânge! - ignatievsignat1-1419004334.jpg

Articole recomandate

Sâmbătă, 20 decembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ignatie Teoforul al Antiohiei. În această zi, în calendarul popular se împlinește ignatul porcilor, una dintre tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă care aduce noroc. De aceea, în jurul acestei date se adună o mulțime de tradiții, iar numele acestora este strâns legat de Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul.

În țara noastră, la Mânăstirea Tismana există părticele din moaștele Sfântului Mucenic Ignatie și credincioșii vin să se roage la moaștele Sfântului pentru sănătate și spor în gospodăria lor.

Obiceiuri de Ignat

Se spune că în seara de dinaintea Ignatului, porcii visează că vor fi tăiați. Din acest motiv, aceștia nu se mai îngrașă, nu mai pun carne pe ei și nici nu mai mănâncă, pentru că și-au visat moartea.

La tăierea porcului nu e bine ca cei miloși din fire să stea, deoarece se zice că porcul moare cu mare greutate, iar carnea va fi tare și va fierbe greu. Este bine ca atunci când se taie porcul, oamenii să rostească cuvintele: "Ignat, Ignat / Porc umflat", iar înainte de sacrificare să spună: "Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși". Aceste cuvinte erau adresate pentru iertarea uciderii voite a animalului, atât sfântului care patrona ziua de tăiere, cât și lui Dumnezeu.

În ajunul Ignatului se fierbe grâu din care să mănânce toți membrii familiei, iar ce rămâne se dă păsărilor a două zi în zori, acest obicei se face pentru bunul mers al vieții și al treburilor. Tot în ajun se ia un dovleac, i se tăie coada și se păstrează. Se spune că e bun pentru leac de bube dulci la copii.

În unele locuri, untura de porc negru este folosită la vrăji. De asemenea, cei care erau bănuiți că vor ajunge strigoi erau unși cu untură de porc negru. În ajun de Ignat, vrăjitoarele umblă să "ia belșugul" caselor, iar gospodinele împrăștie mei și grâu în fața casei.

Totodată, în tradiția populară, se crede că de Ignat oamenii trebuie vadă sânge: în acest mod, ei vor fi feriți de boli în Noul An. În unele localități, copiilor care participă la ritual, când sunt urcați pe pântecul porcului, li se face semnul crucii pe frunte cu sângele animalului sacrificat. În mediul rural se crede că, respectând acest obicei, copiii respectivi vor fi rumeni în obraji și feriți de deochi tot anul.

Comentează știrea

Sandu
20 decembrie 2014
Off, Ignat !

Un rahat cu perje ! Insusi Iisus Hristos a facut exorcizari si a bagat demonii in porci,adica noi care ne zicem crestini,ar trebui sa fim inaintea musulmanilor la restrictia de a hali carne de porc! Cu trecerea timpului,apucaturile au fost justificate ca fiind traditii si li s-a dat si acoperire religioasa. De fapt teologii stiu adevarul dar nu se complica sa se certe cu babele proaste si cu oamenii care oricum nu prea inteleg cum e cu cele sfinte si confunda calendarul orthodox cu programul de cantina. Cand se mananca aia,ailalta si cand nu se munceste,e foarte important ! Si daca dai cu batista la moaste,iei un examen si te regulezi cu cine-ti pohteste inimioara...Cam acilea e dusa intelegerea fenomenului religios, in procent ingrijorator de mare.

europeanu
20 decembrie 2014
Ignatul porcului local

Astazi e ziua suinei locale ! Ca pana la Dumnezeu te mananca porcul.

3. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

MIHA
21 decembrie 2014
LUCRU DOMICILIU

Cautam persoane sa lucreze ca operatori online part-time, intr-un program de lucru de 2-3 ore pe zi(chiar mai putin dupa ce va obisnuiti cu activitatea), program de lucru care vi-l faceti dumneavoastra . Activitatea se desfasoara in mare parte pe internet si veti primii toate instructiunile necesare. Cereti mai multe detalii la adresa [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 19 Decembrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Teo, Vio și Costel,  în Club Phoenix
Pagina a fost generata in 1.1534 secunde