De Rusalii nu se ceartă nimeni

729

Articole recomandate

În sărbătoarea Rusaliilor intră Duminica Rusaliilor (23 iunie) și lunea (24 iunie), care este cinstită ca sărbătoarea Sfintei Treimi. Rusaliile sunt o străveche sărbătoare preluată din mitologia romană. Rosalia - Sărbătoarea Trandafirilor - era o zi închinată cultului morților, se aduceau ofrande: alimente și trandafiri pentru îmbunarea sufletelor celor dispăruți. Din punct de vedere bisericesc, această sărbătoare este considerată că fiind ziua de naștere a Bisericii creștine.

De sărbătoarea Rusaliilor aparțin o sumedenie de datini, credințe și rituri religioase populare, legate de pomenirea generală a morților din sâmbăta precedentă (Sâmbătă morților sau Moșii de vară). Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creștină importantă, care se ține întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. 

În această zi, oamenii poartă pelin la brâu sau în sân, spre a fi feriți de mania ielelor. Acum nu se merge la câmp, pentru că Rusaliile îi pedepsesc pe cei ce o fac cu boala zisă amorțeală, dambla, luat de vânt sau ologeală.

În Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri înalte și nici să călătorești departe de casă. La poartă și în casă se pun flori, frunze de tei sau de nuc.

De Rusalii să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele. E bine să ai la tine trei fire de usturoi, în sân sau la brâu. Femeile duc la biserică frunze de nuc și de tei. De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.

Rusaliile pedepsesc pe aceia care lucrează în această zi considerată a dansului lor, și nu o prețuiesc și sărbătoresc cum se cuvine. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.194 secunde