Delfinii din China ar putea fi aduși la Constanța cu un avion militar

570
Delfinii din China ar putea fi aduși la Constanța cu un avion militar - 622b3c9b429ed569000a3ffaaa307f6d.jpg
În curând, Delfinariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) va fi mai bogat și mai atractiv cu trei delfini, aduși direct de la Beijing, în urma încheierii unui protocol între România și China. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă susținută de Adrian Mihai Mînăstireanu, director general al CMSN, Nicolae Papadopol, director științific CMSN, Wang Tieshan, consulul Republicii Populare Chineze la Constanța, și Cristian Darie, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.
Achiziționarea celor trei delfini a fost realizată în cadrul vizitei delegației române la Beijing, care a participat la ceremoniile de sărbătorire a 10 ani de la fondarea Aquariumului Beijing. Cu această ocazie, a fost semnat un protocol de colaborare pe o perioadă de cinci ani între CMSN și Aquariumul Beijing, pe domeniile educației ecologice, cercetării științifice, formării de cadre și organizării unor simpozioane, conferințe și ateliere de lucru.
Vizita la Beijing s-a desfășurat între 23 și 29 septembrie, delegația română fiind formată din Cristian Darie, Nicolae Papadopol, Adrian Mihai Mînăstireanu și Angelica Curlișcă, șef secție Delfinariu CMSN.
Cei trei delfini, două femele și un mascul, fac parte din specia Tursiops, fiind obținuți în condiții de captivitate. Ei au fost cumpărați de CMSN de la Acvariul Beijing cu 16 miliarde lei vechi, sumă în care sunt incluse și costurile deplasării dresorilor și a medicilor veterinari români în China, care se vor întoarce în țară alături de o echipă chineză. Aceasta va sta la Constanța pe o perioadă de două luni, timp în care va lucra alături de specialiștii constănțeni la Delfinariu.
În ceea ce privește numele delfinilor, ele vor fi stabilite în urma unei campanii de rebotezare, organizată de CMSN, dar, în mod sigur, niciunul dintre ei nu va purta numele regretatului delfin Mark.
Pentru ca delfinii să nu aibă parte de o schimbare completă a habitatului, directorul CMSN a declarat că ia în considerare mărirea spațiului Delfinariului. Hrana delfinilor nu va fi schimbată, pentru a nu se produce disfuncții în organismul acestora, astfel că mamiferele vor rămâne pe meniul format din hering, capelin și calamar.
Începând cu anul viitor, delfinii vor putea da primele repre-zentanții, dar vor putea fi utilizați și în scop terapeutic, însă nu la scară largă.
Deși s-a bătut palma pentru achiziționarea lor, delfinii nu pot fi aduși deîndată la Constanța, întrucât procedurile de transport sunt mai complicate. Astfel că e necesară închirierea unui avion special de deplasare inter-continentală, care să parcurgă cei 8.000 de km fără realimentare. În acest sens, Cristian Darie ia în calcul și posibilitatea închirierii unui avion militar: "Vom căuta toate soluțiile pentru a putea aduce delfinii până la sfârșitul anului", a spus acesta. Astfel că este nevoie de lobby-ul consulului Wang Tieshan pentru a facilita transportul delfinilor în țară. Coincidența face ca în acest an să se împlinească 60 de ani de relații diplomatice româno-chineze, ocazie cu care colaborarea dintre cele două țări a căpătat noi dimensiuni. "Vizita în China a deschis o nouă pagină în domeniul cercetării marine dintre cele două instituții, făcând parte din cooperarea bilaterală în domeniul tehno-științific. Putem considera delfinii soli de prietenie din partea poporului chinez pentru cel român. De acum înainte, vom avea și consuli nevorbitori", a declarat, jovial, consulul Tieshan.
Vizita în China a fost o ocazie pentru CMSN de a cunoaște reprezentanții marilor acvarii din lume, implicate în mișcarea de conservare a mamiferelor marine. De asemenea, delegația română a putut lua contact cu cele mai avansate tehnici de dezvoltare aplicate de specialiștii de la Acvariul din Beijing: "Această deplasare în China e un câștig real pentru noi. Dincolo de faptul că avem siguranța refacerii efec-tivului de delfini, a fost o poartă deschisă către marile delfinarii și oceanarii din lume", a spus dr. Nicolae Papadopol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 03 Octombrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Dan Spătaru, omagiat la Medgidia
Pagina a fost generata in 1.979 secunde