Descoperire senzațională la Mangalia! "Un astfel de artefact poate să apară și o dată la 20 de ani"

613
1

Articole de la același autor

Un element arhitectonic deosebit de important a fost scos la suprafață, zilele trecute, la Mangalia. Este vorba de un capitel ionic, sculptat în calcar, descoperit în interiorul cetății Callatis, pe malul mării (latura de est a cetății Callatis). 


Cel care a descoperit capitelul este cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului "Callatis" din cadrul Complexului Cultural Mangalia, care ne-a declarat că acest capitel aparține ordinului ionic, este întreg și a apărut la aproximativ un metru adâncime. Este decorat cu volute (așa-numitele coarne de berbec), frunze și ove (ornamente arhitecturale de forma unei jumătăți de ou). 


Descoperirea a fost făcută în contextul lucrărilor de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia. Capitelul a fost deja dus la muzeu, i se va da un număr de inventar, după care i se va face fișa tehnică și va fi expus în expoziția permanentă a muzeului callatian. 


"În Antichitatea greco-romană existau trei ordine arhitectonice: doric, ionic și corintic. Elementele ordinului ionic, căruia îi aparține capitelul apărut pe Aleea Teilor, sunt cornișa, friza, arhitrava, capitelul, coloana, baza de coloană și stylobatul (platforma). Capitelul face trecerea dintre fusul coloanei și arhitravă, rolul său fiind acela de a transmite încărcătura de la arhitravă către coloană. Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei. Este primul capitel întreg pe care îl descopăr în cetatea Callatis. Un astfel de artefact poate să apară și o dată la 20 de ani sau chiar mai rar. În general, descoperim tot felul de elemente arhitectonice, dar aproape toate sunt în stare fragmentară. 


Singurul artefact, pe care eu îl consider mai important decât acest capitel, l-am descoperit împreună cu dr. Ion Pâslaru, în anul 2005, pe str. Oituz din Mangalia. Este friza cu reprezentări de divinități (Atena, Afrodita, Hera și Poseidon), care se poate vedea, în prezent, în expoziția permanentă a Muzeului Callatis", a declarat dr. Sorin Colesniuc. 


Elementul arhitectonic va fi prezentat la sesiunile științifice, colocviile și simpozioanele din perioada următoare. De asemenea, toate detaliile privind locul descoperirii, încadrarea cronologică, dimensiunile exacte și descrierea în detaliu a elementelor decorative vor fi publicate în reviste științifice de specialitate, a subliniat cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc. 


Comentează știrea

vaporeanu
30 octombrie 2015
jpb

Castiga bani pe net! Sistem revolutionar prin care sa-ti rotunjesti rapid veniturile! Castiga bani pe net! Iti oferim pe loc contract de comision si toate instructiunile, pas cu pas! Castiga bani pe net si asigura-ți viitorul! Noi suntem imediat si mereu alaturi de tine! Cand te hotarasti cu maxima seriozitate, cere-ne mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0834 secunde