Dezvăluirile Înalt Preasfințitului Teodosie

1790
5
Dezvăluirile Înalt Preasfințitului Teodosie - ipsteodosie1-1337798691.jpg

Articole de la același autor

Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, scoate la suprafață adevărul despre nefericitele întâmplări petrecute la masacrul de la construirea canalului Dunăre - Marea Neagră.


În urmă cu puțin timp, IPS Teodosie a primit din partea primăriei un teren cu o suprafață de aproximativ un hectar, în zona Poarta Albă, ce va folosi la con-struirea unei mănăstiri. Mănăs-tirea va fi închinată memoriei martirilor și deținuților politici care au fost sacrificați la construirea Canalului Dunăre - Marea Neagră, mai ales în perioada 1949 -1953.

"Din arhivele păstrate, reiese că la construirea Canalului, în perioada celor patru ani au muncit peste 30.000 de deținuți politici, iar în mod oficial au fost înre-gistrate peste 2.000 de decese din rândul acestor deținuți obligați să muncească aici. Desigur, numărul celor dispăruți în această perioadă este cu mult mai mare, însă adevărul a vrut să fie ascuns. Poarta Albă a fost principala colonie a deținuților dintre cele 14 care erau pe tot traseul canalului. În mod constant, aici erau circa 12.000 de deținuți care munceau în condiții inumane", a declarat IPS Teodosie.

Potrivit acestuia, ridicarea acestei mănăstiri în cinstea celor jertfiți este un lucru care ne va scoate la lumină, pe noi, dobrogenii.

Lucrările de construire a canalului au fost începute în anul 1949 și au durat până în 1953, apoi au fost reluate după 20 de ani. În prima parte, la acest canal au lucrat mai ales preoți și deținuți politici, intelectuali, oameni care aveau cu ade- vărat o valoare, și morală și intelectuală. De aceea, mai marii bisericii cred că o mănăstire închinată acestor martiri va aduce multă lumină și liniște sufletească asupra dobrogenilor.

"Am găsit aliat pentru această înfăptuire pe părintele Iustin Pârvu, un om de 93 de ani, care a îmbrățișat cu foarte multă bucurie această idee. Cele ce s-au petrecut la canal au fost de neînchipuit. Erau niște momente de neuitat pentru cei ce au văzut cum oamenii vii erau acoperiți de brazde de pământ, voit, nu accidental! De aceea avem de a face aici cu martiri, în sensul cel mai propriu! Erau puși la muncă, intenționat, cei mai buni oameni, cei mai inteligenți, cei mai buni preoți, ca să se răstoarne brazdele peste ei. De aceea, nu putem să nu facem un astfel de așezământ. Sunt urmași ai celor care au suferit și au murit la canal, și vor să vină să se închine la această mănăstire", a mai declarat IPS Teodosie.

Sfințirea terenului va avea loc vineri, 1 iunie, de la ora 18.00. Noaptea se va face Sfânta Liturghie pentru că data coincide cu sâmbăta morților.

Când încep lucrările și cine va plăti

Arhiepiscopul Tomisului asigură că lucrările vor începe imediat după punerea pietrelor de temelie, de la data de 5 iunie, iar plata va fi făcută prin...jertfe!

"Jertfe au fost cei ce au pierit, prin jertfe se va construi mănăstirea. Vom face o colectă, cine dorește să doneze, va dona. Întregul proiect are o valoare con-sistentă dar mai mică decât valoarea jertfelor", declară Teodosie.

Mănăstirea va fi una de bărbați, va dispune de o bibliotecă și de un altar de vară, loc în care, până în luna septembrie, zilnic se vor sluji liturghii.

Locul unde va fi construită mănăstirea este "hotarul exact cu barăcile care erau atunci, care adăposteau deținuții de atunci".

IPS promite că, pentru acest proiect, se va adresa unui institut dotat cu aparatură specială pentru a testa locurile unde se află oseminte, și dacă acestea există, se vor face concomitent săpături, căci există martori care spun că acolo s-au aflat gropi comune.



Comentează știrea

Doru
24 mai 2012
Dumnezeu sa ne ierte si sa scoata frumoasa Dobroge din pacat

Dumnezeu sa va binecuvanteze,Prea Inalte impreuna cu neobositul parinte Iustin Parvu !

nicusor
24 mai 2012
tov.preot

Abia acum ti-ai amintit de asaceva? Ipocritilor. Toti acesti prea fericiti nu sunteti altceva decit o mare pata de rusine a neamului.

crestin
24 mai 2012
rusinea Bisericii Romanae!

Dar dezvaluiri despre spagile tale pe care ni le ceri si despre alea de la universitate, afaceri cu locuri la admitere si promonari pe sume babane, nu spui nimic, prea ?Cum ne chemi tu pe toti cu cine sa votam si cum sa fim smecheri sa nu se prinda nici un candidat ca nu l-am votat? Hai, prea, dezvaluie si spala-te de pacate!

un cetatean
24 mai 2012
observatie

nu mai are unde sa-si duca slugile de calugari facuti la apelul bocancilor si a mai gasit o sursa de unde sa suga bani

rostitor de adevar
24 mai 2012
rusine!

Nu donati lui, ci saracilor personal si preotilor devotati Domnului Nostru Iisus Hristos! Banii ajung in afacerile lui si in viata lui de huzur si rusine. Binecavanteaza Doamne tara si Biserica noastra si scapa-ne de perversul asta fara obraz!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3792 secunde