Doliu în învăţământul superior. Prof. univ. dr. ing. Sorin Ioan Roşca a decedat

Luni, 26 Aprilie 2021, 17:52
922
Învăţământul superior din ţara noastră este în doliu. Reprezentanţii Universităţii “Ovidius” au anunţat, în urmă cu puţin timp, decesul prof. univ. dr. ing. Sorin Ioan Roşca, preşedintele Societăţii de Chimie din România.

“Ne exprimăm regretul profund la vestea trecerii la cele veșnice a distinsului prof. univ. dr. ing. Sorin Ioan Roșca, președinte al Societății de Chimie din România din 2001 și totodată un apropiat colaborator, Doctor Honoris Causa al Universității «Ovidius» din Constanța (UOC), din anul 2007.

Nelipsit la majoritatea manifestărilor științifice organizate de Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie (FSAI) din cadrul UOC, ocazii cu care aştepta cu mult entuziasm revederea cu foști studenți, masteranzi sau doctoranzi, acum cadre didactice ale FSAI, la a căror formare şi-a adus un aport considerabil.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Ioan Roșca a fost, totodată, un remarcabil prieten și susținător al specialiștilor constănțeni, din domeniul Chimiei, atât la nivel universitar cât și pre-universitar, prin grija și atenția specială pe care a manifestat-o față de organizarea și desfășurarea activităților Filialei din Constanța a Societății de Chimie din România.

Colaborator, din primii ani de activitate, al academicianului Costin D. Nenițescu, prof. univ. dr. ing. Sorin Ioan Roșca a devenit, la rândul său, figură emblematică a învățământului din domeniul Chimiei, din România, cu o impresionantă activitate didactică și de cercetare, reflectată prin numeroasele distincții și medalii oferite de statul român și cel francez, alături de prestigioase instituții naționale sau din străinătate.

De înalt profesionalism și dedicare absolută, implicarea domnului profesor a făcut posibilă apariția unei serii de manuale, realizarea prestigiosului Concurs Național „C. D. Nenițescu", organizarea olimpiadelor naționale și internaționale de chimie, a Balcaniadei de chimie, și a conferințelor naționale și internaționale de comunicări științifice și a congreselor sub egida EUCHEMS.

Conducător de doctorat la Universitatea „Politehnica” din Bucureşti şi – în cotutelă – la universităţile „Paris Sud” (Orsay), „Paul Sabatier” (Toulouse), „Orléans” şi „Caen”, profesorul Sorin Ioan Roșca a fost recomandat de calitățile sale deosebite și pentru numeroase posturi administrative precum: decan al Facultăţii de Tehnologie Chimică din Institutul Politehnic Bucureşti, prorector al Institutului Politehnic din Bucureşti şi şef al catedrei de Chimie organică din Universitatea „Politehnică” Bucureşti.

Studenții, colegii și colaboratorii profesorului Sorin Ioan Roșca, marcaţi de greaua pierdere, transmit întreaga compasiune familiei care a fost întotdeauna piatra de temelie a frumoasei sale personalități”, au precizat reprezentanţii Universităţii „Ovidius”.

Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.2637 secunde