Duminica Floriilor, sărbătoarea ce vestește Paștele

164
Duminica Floriilor, sărbătoarea ce vestește Paștele - pregatesteticasapentrusezonuldep-1427885465.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă prăznuiește, cu o săptămână înainte de praznicul Învierii, Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Floriile nu înseamnă numai ramuri de salcie și măslin, ci și ramuri de finic.


IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, începând cu ora 9.00. Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare ce vestește Paștele. Blând și smerit, Iisus a intrat în cetatea Ierusalimului călare pe mânz. Deși oamenii l-au primit cu mare bucurie pe Cel care avea să Se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conștient că cei prezenți nu erau statornici în sentimentele pe care le manifestau, deoarece, câteva zile mai târziu mulțimea urma să strige: "Răstignește-L!".


Prima mențiune a sărbătorii datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, aceasta mai purta numele de "Duminica Aspiranților" sau "a Candidaților la Botez", întrucât cei care nu primiseră Botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze, iar regii și împărații acordau grațieri condamnaților. De aceea, Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept "Duminica grațierilor". Biserica Ortodoxă a rânduit să le fie împărțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate; ele amintesc de momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim și oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere. În același timp, simbolizează și renașterea naturii sau biruința vieții asupra morții. În această zi se mănâncă pește, fiind a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.


Slujba va fi urmată de o rugăciune de mulțumire,deoarece duminică se împlinesc 14 ani de când Înaltpreasfinția Sa a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului. "Pentru mine, venirea aici a fost sosirea la locurile sfinte, căci Dobrogea este cel mai sfânt pământ al țării noastre, pe care a călcat Sfântul Apostol Andrei, unde a propovăduit și i-a creștinat pe strămoșii noștri", a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Tot duminică, de la ora 16.00, la biserica "Cuvioasa Parascheva" din Cumpăna, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Botez pentru trei copii instituționalizaați, proveniți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4413 secunde