Edificiul Roman cu Mozaic, şubrezit de vreme! „Vizitatorii riscă să se trezească cu tencuiala în cap”

1838

Articole de la același autor

Edificiul Roman cu Mozaic aşteaptă, de ani de zile, reabilitarea, întrucât trecerea timpului şi-a pus serios amprenta asupra lui. Bolţile sunt şubrede, infiltraţiile sunt tot mai des întâlnite, culorile, care pe vremuri erau vioi, s-au estompat.

Atât constănţenii, cât şi turiştii ştiu că Edificiul Roman cu Mozaic este unul dintre obiectivele turistice recunoscute ale vechii cetăţi Tomis. Acesta a fost descoperit în anul 1959, când aveau loc lucrări în zona Pieţei Ovidiu. Ulterior s-au demarat cercetări arheologice, stabilindu-se că edificiul ar data de prin secolul al IV-lea d.Hr, adică din perioada domniei împăratului roman Constantin cel Mare. Acesta consta într-o clădire cu mai multe terase, a căror atracţie principală o reprezenta mozaicul pardoselilor, care avea diverse motive şi simboluri.

În acelaşi timp, prezenţa edificiului în vremea cetăţii antice Tomis demonstra intensitatea comerţului sau tumultul vieţii sociale şi economice a vremii. Vorbim despre o clădire portuară mare de circa 2.000 de metri pătraţi, din care numai 400 de metri se păstrează în prezent. Cum spuneam, totul a început să se degradeze, pentru că timpul, este clar, nu iartă nimic. Cu toate acestea, până când mult aşteptatele lucrări de reabilitare vor începe, edificiul îşi poate primi oaspeţii, doar că cei care decid să îl viziteze trebuie să fie cu mare băgare de seamă, pentru a nu se trezi cu vreo bucată de tencuială din bolţi în cap.

La acest moment, a precizat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Aurel Mototolea, se lucrează la proiectul tehnic, iar lucrurile merg bine, în sensul că firma care a câştigat licitaţia pentru executarea lucrărilor îşi asumă termenele stabilite. De altfel, reprezentanţii acesteia au măsurat, deja, spaţiul şi chiar au venit cu îmbunătăţiri ale proiectului. Aşa că este posibil ca lucrările să poată demara în toamnă. Până atunci, Edificiul este deschis.

Tocmai de aceea, directorul îndeamnă vizitatorii să fie prudenţi, pentru că bolţile nu sunt bine luminate, este umiditate şi este posibil să mai cadă şi vreo piesă.

„Am convenit un plan cu firma italiană şi, în ceea ce priveşte bolţile, vom împărţi spaţiul în mai multe părţi, urmând ca piesele să fie mutate dintr-o parte într-alta. În privinţa celor mai mari, acestea vor avea un fel de suport, pentru a fi protejate şi ca să nu se deterioreze. Avem două categorii de piese la Mozaic, care vor rămâne pe loc şi se vor permuta, pentru a reduce din costuri. Avem fragmente ceramice, din marmură, piese din metal, umplutura amforelor, bolţi şi mozaic. Acestea din urmă vor fi strânse şi depozitate în muzeu. Din păcate, Edificiul nu mai este ce era pe vremuri. Culorile sunt terne, curge apă”, a declarat directorul, pentru „Cuget Liber”.

În concluzie, pe viitor se doreşte ca Edificiul Roman cu Mozaic să îşi recapete frumuseţea de odinioară, mai ales că acesta reprezintă o bijuterie arhitecturală deosebită, în special pentru somptuozitatea decorului său interior. Ne referim la pavajul mozaicat policrom întins pe toată suprafaţa sălii de pe terasa superioară, pereţi placaţi cu marmură decorată variat etc. Poate că firma care s-a angajat la această muncă va revitaliza superbul monument, atât de important pentru urbea noastră. Rămâne de văzut! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.869 secunde