Eforie Colorat - primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc

128
Eforie Colorat - primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc - eforie-1656958080.jpg
Festivalul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente culturale, găzduite, pe toată durata verii (4 iulie – 4 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud. Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat este un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc.

Demult uitată de călători și de vremuri deopotrivă, istoria fermecătoare a băilor Carmen Sylva i-ar putea inspira încă pe cei dispuși să prelungească un vis de vară într-un parcurs concret de dezvoltare sustenabilă.

Festivalul Eforie Colorat readuce memoria, cultura și șarmul unei stațiuni abandonate, al cărei imens potențial a rămas neexploatat în ultimele trei decade.

Cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc mizează pe cultură în procesul de reabilitare, deschizând spații alternative, în care comunitățile creative își întâlnesc publicul și folosesc arta și dialogul ca modalitați de chestionare a societății.

Eforie Colorat redă comunității câteva centre uitate, printre care și fosta Grădină de Vară, cel mai mare spațiu cultural de la Marea Neagră, părăsit și deteriorat în cursul ultimelor decade. Apărut din necesitatea de a oferi o alternativă într-un sector dominat de oferte comerciale, festivalul vorbește despre revitalizarea spațiilor culturale abandonate, oferind un model actual de bune practici, absolut necesar dezvoltării comunităților și turismului local. Programele au deja relevanță la nivel regional și aduc publicul larg mai aproape de scena artistică contemporană. Este o încercare de a demonstra că arta este limbajul comun prin care se poate realiza schimbarea.

Reunind teme verzi și subiecte stringente din lumea actuală, ediția de anul acesta a festivalului se dezvoltă în patru secțiuni interconectate: film, muzică alternativă, vernisaje sau intervenții artistice și dezbateri subsumate temelor de ecologie și responsabilitate față de mediu.

Între 4 iulie și 4 septembrie, la cea de-a 10-a ediție, Short Film Breaks va face din nou parte din Eforie Colorat ca festival de film rezident, într-o frumoasă locație în aer liber pe Coasta Mării Negre.

Proiecții săptămânale de scurtmetraj timp de 9 săptămâni la rând! Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.315 secunde