Eforie întinereşte. Promenade, parcuri şi bulevarde noi, cu bani europeni

2150

Articole de la același autor

Bătrânele staţiuni Eforie Nord şi Eforie Sud întineresc. Autorităţile locale derulează, în prezent, mai multe proiecte de reabilitare a unor zone de interes, finanţate cu milioane de euro, din fonduri europene. În plus, sunt în plină desfăşurare lucrările de refacere a plajelor, cu construcţia de diguri şi faleze noi.

Şantierele din ultimii ani din Eforie încep să dispară şi, în locul lor, prind formă staţiuni moderne, cu parcuri colorate, faleze şi promenade noi, la standarde înalte. În Eforie Nord, este aproape gata bulevardul Tudor Vladimirescu, care a fost complet reabilitat, cu trotuare noi, piste pentru biciclişti, fântâni arteziene, băncuţe pentru odihnă şi sistem de iluminat de ultimă generaţie. Valoarea totală a proiectului, început în anul 2019, depăşeşte 21 de milioane de lei. Lucrările din cadrul acestui program au cuprins şi strada Mării, adică promenada dintre cele două Eforii, unde a fost turnat asfalt, au fost amenajate locuri de parcare pentru cei care vin la plajă în zonă şi spaţii verzi, deopotrivă.



În paralel, s-au desfăşurat lucrări de ecologizare a Lacului Belona, obiectiv turistic natural de utilitate publică, iar, în perioada următoare, va fi finalizată şi promenada din jurul acestuia. Proiectul însumează peste 20 de milioane de lei din fonduri nerambursabile. Pe lângă decolmatarea lacului, au fost amenajate malurile şi a fost creată o alee pietonală, dar şi un foişor – turn belvedere.

În Eforie Sud, Primăria Eforie derulează un proiect pentru modernizarea şi reabilitarea infrastructurii conexe de utilitate publică, în scopul creşterii competitivităţii destinaţiilor turistice în staţiune. Cu o valoare de 22,5 milioane lei, acesta vizează reabilitarea, modernizarea şi amenajarea străzii Faleza Sud şi străzii Dezrobirii. Aici a fost reconfigurat carosabilul, au fost amenajate spaţii de joacă pentru copii, au fost montate bănci şi instalaţii moderne, toate menite să atragă cât mai mulţi turişti.



Tot cu fonduri nerambursabile, de aproape 22 milioane lei, cinci terenuri degradate din Eforie Nord şi Eforie Sud au fost transformate în parcuri, zone de agrement şi de petrecere a timpului liber. În total, peste 32.000 de metri pătraţi de pe strada Republicii, strada Pescarilor, strada Traian – strada 23 August, strada Albatrosului şi strada Siretului au devenit puncte de atracţie atât pentru locuitori, cât şi pentru turişti.



Plaje şi diguri noi

În paralel, se lucrează zi şi noapte la refacerea zonei costiere şi a plajelor. Este vorba despre un alt proiect cu fonduri europene, derulat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, în cadrul celei de-a doua etape a programului de reabilitare a plajelor de pe litoralul românesc. În prezent, sunt construite digurile submerse şi emerse şi, ulterior, va fi realizată şi înnisiparea.



Atât în Eforie Nord, Eforie Sud, cât şi de-a lungul cordonului, sunt programate lucrări de protecţie costieră pe o lungime de 5.750 metri liniari şi, la finalul celor 36 de luni (adică în toamna lui 2023), vor fi câştigate 33 de hectare de plajă nou creată. Investiţia de peste 122 milioane de euro presupune construcţia a şapte diguri şi aducerea a peste 4,5 milioane de metri cubi de nisip, pentru lărgirea plajelor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5761 secunde