Primăria Constanţa primeşte bani, de la Guvern, pentru a plăti datoriile către CET

878
1
Primăria Constanţa primeşte bani, de la Guvern, pentru a plăti datoriile către CET - fondprimariaconstanta3-1638710272.jpg

Articole de la același autor

Guvernul întinde o mână de ajutor autorităţilor locale din Constanţa pentru a putea asigura apă caldă şi căldură în municipiu. Primarul Vergil Chiţac a reuşit să obţină sprijin de la Bucureşti, dar doar pentru datoriile vechi, nu şi pentru costurile încălzirii din noiembrie şi decembrie 2021.

Concret, pe constănţeni îi aşteaptă o iarnă dificilă. Cu un CET bătrân şi depăşit de tehnologie, o societate de termoficare nouă, dar cu reţele vechi, încălzirea apartamentelor şi caselor racordate la sistemul centralizat a devenit un adevărat lux, la Constanţa. Autorităţile locale spun că nu au bani suficienţi pentru a plăti căldura pe toată iarna şi au cerut ajutor de la Guvern şi Comisia Europeană.

La solicitarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, reprezentanții Guvernului au analizat, vineri, 4 decembrie, împreună cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, şi primarul general al capitalei, Nicușor Dan, și situația alimentării cu energie termică a celor două municipii și impactul prețului gigacaloriei asupra populației.

La începutul întâlnirii, desfășurată la Palatul Victoria, prim-ministrul a solicitat reprezentanților Guvernului - miniștrii Finanțelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, Energiei, Virgil - Daniel Popescu - să găsească urgent soluții pentru ca cetățenii să beneficieze de apă caldă și căldură și să fie redus impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație. Primarii celor două municipii au prezentat problemele cu care se confruntă sistemele de producție și distribuție a energiei în sistem centralizat.

Subvenţia, stabilită la anul

Ca soluție imediată, pentru a sprijini autoritățile locale, la nivelul Guvernului va fi inițiat un proiect de Hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din Constanța şi din București, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice.

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022. De asemenea, pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat vor putea fi preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor.

Totodată, a fost demarată o analiză a soluțiilor viabile de modernizare și eficientizare a sistemelor de termoficare, prin creșterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare. Discuțiile între reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților publice locale vor continua în perioada următoare.

Primarul Chiţac a cerut bani din fondul de rezervă al statului, depăşirea plafonului de 15 milioane euro subvenţie pentru populaţie, cu acordul Comisiei Europene, şi modificarea contractului CET cu furnizorii de gaze naturale, astfel încât facturile să fie plătite la termen şi nu în avans.



Comentează știrea

gicu
6 decembrie 2021
incalzire

Inchideti Ceturile in toata tara si sa treaca lumea pe centrale proprii !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5781 secunde