X

Plajele de pe litoral, conservate pe perioada sezonului furtunilor

320
Plajele de pe litoral, conservate pe perioada sezonului furtunilor - plajeledepelitoral-1640534351.jpg
Plajele de pe litoral au intrat în conservare pe perioada sezonului rece. Pentru ca nisipul din anumite zone să nu fie spulberat de vânturile puternice în perioada sezonului rece, lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au montat panouri de stuf pe aproape şapte km și au constituit dune de nisip la malul mării pe o lungime de trei km.

În urma studiului și proiectului realizat de Institutul Național de Cercetări Marine „Grigore Antipa”, intitulat „Protejarea depozitelor de nisip ale plajei emerse contra acțiunii directe a vântului în sezonul rece”, sunt montate garduri de stuf în zonele cu eroziune eoliană accentuată. Pentru protecția anumitor porțiuni de nisip au fost amplasate panouri de stuf în lungime de 6.700 metri liniari. La Constanța au fost montate 300 de metri liniari de astfel de garduri de protecţie, la Mamaia 4.200 ml, Eforie Nord 800 ml, Costinești 800 ml, Neptun 300 ml şi Jupiter 300 ml.

Tot pentru ca vântul să nu transporte nisipul de pe plajă în zonele din apropiere, au fost create dune de nisip pe o lungime de aproximativ 3.000 ml. „Aceste dune de nisip au o înălțime de aproape doi metri iar, la bază aproximativ cinci m. Rolul acestora este de a păstra nisipul necompromis de materialul cochilifer care se depune în exces la linia țărmului mai ales în stațiunile Jupiter, Cap Aurora, Cordon Venus și Saturn. Totodată din depozitele formate se va reloca nisip pentru zonele cu deficit de nisip deoarece în perioada sezonului rece, fenomenele hidrometeorologice se manifestă cu o intensitate foarte mare astfel că anumite suprafețe de plajă pot fi erodate. Dunele, depozitele realizate, vor fi nivelate înainte de începerea sezonului estival 2022”, explică reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Pe perioada sezonului rece suprafețele de plajă vor fi monitorizate, în mod special după furtunile violente având în vedere că în urma vântului puternic nisipul se acumulează în spatele gardurilor de stuf generând distrugerea acestora. La anumite perioade, se acționează cu utilaje specifice pentru înlăturarea nisipului acumulat lângă gardurile de stuf.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.585 secunde