Elevi constănțeni, în vizită la o școală din Istanbul. "Viitorul aparține diversității culturale!"

433
2

Articole de la același autor

Școala Tuzla continuă colaborarea cu partenerii turci din Istanbul. În perioada 21 - 24 aprilie, șapte elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Tuzla, însoțiți de directorul școlii, prof. Radu Emil Buzan, dar și de alte cadre didactice - prof. Meral Leila Gemil, prof. Luminița Comșa, prof. Cristina Mihalcea - au participat la cea de a treia activitate a proiectului internațional de înfrățire "Educația multiculturală - șansa viitorului", proiect demarat în anul școlar 2015 - 2016.

Dând curs invitației venite din partea școlii partenere "Mustafa Yeșil Ortaokulu" din Esenyurt, Istanbul, grupul român a călătorit în Republica Turcia, participând astfel la manifestările prilejuite de Ziua Copilului din această țară.

Proiectul internațional de înfrățire, susținut și încurajat și de primarul comunei Tuzla, Reșit Taner, a oferit ocazia elevilor și cadrelor didactice să-și împărtășească experiențe personale într-o atmosferă internațională, evidențiindu-se importanța independenței, păcii, frăției și prieteniei.

Reprezentanții Școlii Gimnaziale nr. 1 Tuzla au fost extrem de impre-sionați de modul în care au fost întâmpinați, dar și de felul în care colectivul de elevi și cadre didactice al Școlii "Mustafa Yeșil Ortaokulu" s-a bucurat și s-a pregătit pentru această vizită. În deschiderea programului artistic, imnul Turciei, urmat de cel al României au răsunat în curtea școlii, emoționând publicul format din preșcolari, elevi, părinți și bunici.

Toleranță și integralism

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Tuzla, coordonați de profesorul de limbă turcă Meral Gemil, au reușit să reprezinte cu mândrie România, ținând în mână cu respect și onoare drapelul țării. Au încântat publicul cu cântece interpretate la mandolină elevii Berkant Gemil, Aylin Ege Vuap și Maria Laura Stoica. Programul artistic s-a încheiat cu un dans popular turcesc, pe care elevii români l-au pregătit în semn de respect și devotament față de prietenii lor, alături de care au dansat preț de câteva minute.

"Emoția și bucuria s-au citit în privirile profesorilor celor două școli înfrățite și ale elevilor care înțeleg că viitorul aparține toleranței, inte-gralismului și diversității culturale. Căldura sufletească pe care grupul român a simțit-o pe tot parcursul vizitei, de la inspectori școlari, directori, profesori până la elevi și părinți, oferă certitudinea că școala din Tuzla și-a făcut prieteni și parteneri pentru viitorii ani școlari", povestește directorul Radu Emil Buzan.

Faptul că această întâlnire de proiect și schimb de bune practici educaționale a fost un succes se datorează excelentei organizări concepută și condusă direct de Fahrettin Koklu - director al școlii. Vizita s-a încheiat cu o discuție cu primarul din Esenyurt, Istanbul, Necmi Kadioglu, cu inspectorul general al provinciei Esenyurt, Pașali Besli și cu prefectul districtului Esenyurt, Ekrem Inci. Acesta din urmă a exprimat susținerea conducerii Inspectoratului Școlar al Departamentului Esenyurt în vederea continuării proiectelor cu instituții de învățământ din România, atât în domeniul învățământului primar, cât și al celui gimnazial.

v v v

La începutul lunii iunie 2017, o delegație a școlii partenere, formată din profesori, inspectori și elevi, va vizita Tuzla, pentru o nouă întâlnire de proiect și schimb direct de experiență. 

Comentează știrea

Radu
3 mai 2017
Constantinescu

Multiculturalism = moarte nationala

viorell
3 mai 2017
nu cred

"Viitorul aparține diversității culturale!"????? Asta-i finalul , nu viitorul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4399 secunde