Elevii constănțeni au pornit colindatul

736

Articole de la același autor

Voluntarii de la "Callatis" continuă acțiunile de suflet
Gesturile nobile ale voluntarilor de la Liceul Teoretic "Callatis" au început chiar de Moș Nicolae. Atunci, elevii, însoțiți de prof. Livia Costache și Vianora Avădanei, au vizitat Căminul de bătrâni, oferindu-le acestora saci de detergent, fructe, cozonaci, iar de la fabrica de confecții au obținut o sponsorizare constând în pantaloni.
Ieri, elevii din clasa a IV-a B, însoțiți de învățătoarea Dorina Vlăduț și a VII-a A, însoțiți de prof. Elena Pădureanu, au făcut daruri de Moș Crăciun celor 31 de copii de la Grădinița socială din Mangalia și au susținut în comun un program artistic.
Activitatea, numită generic "Copiii fac daruri pentru copii de Moș Crăciun", se înscrie în proiectul "Suflet pentru semeni", derulat la Liceul Teoretic "Callatis" Mangalia în anul școlar 2007-2008, și care a mai inclus și alte activități, desfășurate la Căminul de bătrâni, Școala sanatorială, parohia "Sf. Ioan Botezătorul", precum și ajutorul acordat elevilor sinistrați din Tecuci.

Botezul profesorilor novici
Într-o ambianță specifică sărbătorilor de iarnă, aseară, la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", a avut loc spectacolul "Steluțe pe zăpadă". Programul a fost susținut de peste 100 de elevi ai Colegiului, de la ciclul preprimar până la cel liceal, și a cuprins scenete, cântece, colinde, surprize.
Integrat în seria manifestărilor dedicate Săptămânii diversității, din spectacol n-a lipsit și o mică surpriză, profesorii nou-veniți în Colegiu susținând un program artistic și fiind primiți în rândul colegilor prin tradiționalul Botez al novicilor.

Respect pentru tradiția multiculturală
Datorită situării sale într-un cartier foarte vechi al Constanței, la Școala nr. 27 conviețuiesc armonios, de mulți ani, elevi de cele mai diverse etnii - români, turci, tătari, aromâni, rromi, greci, lipoveni, împărtășindu-și, dar și împrumutându-și de multe ori tradiția. Cu atât mai mult, menirea cadrelor didactice de aici este de a reuși să determine comunitatea din cartier și mozaicul de elevi să conviețuiască în înțelegere și să respecte tradițiile specifice.
O reprezentație de acest gen, organizată de cadrele didactice Anaida Popov, Ibraim Ervin, Maria Zaharia, Floarea Carapanait, a fost prilejuită de sărbătoarea musulmană a Kurban Bayramului, dar și a Crăciunului. Elevii de toate etniile au avut ocazia să-și bucure părinții, cadrele didactice, precum și alți invitați cu interpretarea cântecelor, colindelor.
"În condițiile societății moderne actuale, tradițiile ar fi uitate dacă oameni de suflet, slujitori ai școlii nu ar sădi în sufletul celor tineri convingerea că orice cultură nu ar fi solidă dacă nu ar avea la bază o temelie durabilă", a afirmat prof. Dumitru Micu, directorul instituției.

"Au pornit cu plugușorul/ Îngerii din cer"
Sub motto-ul "Cerul mi-o deschis soborul/Leru-i Doamne ler,/Au pornit cu plugușorul/Îngerii din cer", elevii Grupului Școlar "C.A. Rosetti" Constanța au oferit, în Sala de sport a liceului, pentru toți elevii și profesorii școlii, un program artistic tradițional de Crăciun.
Corul liceului, condus de prof. Rovența Paraschivoiu, a încălzit sufletele asistenței, elevi și profesori, cu un bogat repertoriu de colinde tradiționale românești, pentru ca, apoi, un grup de elevi să colinde în limba engleză și franceză, ajutați fiind de prof. Dana Tapicu și Rodica Mirică. Pentru a le merge bine gazdelor în anul ce vine, câțiva elevi, ajutați de prof. Luiza Dragomir, s-au pregătit cu urături: "Plugușorul", "Semănatul", "Sorcova" și altele. Conform datinii, colindătorii au fost răsplătiți cu turtă dulce, covrigi și fructe.
Serbarea a fost, de asemenea, un bun prilej pentru finalizarea proiectului școlar "Împreună pentru o școală mai curată", proiect care s-a desfășurat pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie și care a avut ca scop menținerea curățeniei în sălile de clasă, investiții materiale, precum și amenajarea sălilor pentru sărbătoarea Crăciunului. Clasele cele mai curate și frumos amenajate au fost premiate cu diplome și cadouri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9393 secunde